Πέμπτη, Ιουνίου 07, 2018

Τα Ίμια είναι ελληνικά: Απάντηση Κομισιόν σε Τουρκία

Τα Ίμια είναι ελληνικά: Απάντηση Κομισιόν σε Τουρκία
«Τα Ίμια είναι ελληνικά. Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα χωρικά τους ύδατα και στον εναέριο χώρο τους. Καταδικάζουμε απερίφραστα την Τουρκία για τις παράνομες ενέργειές της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε η απάντηση της Ε.Ε προς τον Μανώλη Κεφαλογιάννη.


Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αναδείξει τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που ανέφερε ότι οι βραχονησίδες Ίμια, τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους τελούν υπό τουρκική κυριαρχία, μία ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος.

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι καταλυτική. Τα Ίμια είναι ελληνικά και η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα χωρικά τους ύδατα και στον εναέριο χώρο τους.

Συγκεκριμένα στην απάντησή της η Επιτροπή δια του Επιτρόπου Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν αναφέρει:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τονίσει επανειλημμένως ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί ρητά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας και των διεθνών συμφωνιών. Στο πλαίσιο αυτό εκφράζει για άλλη μία φορά τη σοβαρή της ανησυχία και καλεί την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια κατά κράτους μέλους και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία των κρατών μελών στα χωρικά τους ύδατα και στον εναέριο χώρο τους.»

Στην ίδια απάντηση ο Επίτροπος Διεύρυνσης αναφέρεται και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου όπου καταδικάστηκαν απερίφραστα οι συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος.

Και κατέληξε υπογραμμίζοντας την αμέριστη αλληλεγγύη τόσο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Κύπρο και την Ελλάδα.

Αναλυτικά η απάντηση του Επιτρόπου Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τονίσει επανειλημμένως, πιο πρόσφατα στην ετήσια έκθεσή της του 2018 για την Τουρκία, η οποία δημοσιεύτηκε στις 17 Απριλίου 2018, ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί ρητά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, εάν χρειαστεί, στο Διεθνές Δικαστήριο. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή εξέφρασε για άλλη μια φορά σοβαρή ανησυχία και κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια κατά κράτους μέλους ή αιτία προστριβών ή ενεργειών που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τονίσει επανειλημμένως ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία των κρατών μελών στα χωρικά τους ύδατα και τον εναέριο χώρο τους.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου 2018, καταδίκασε απερίφραστα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος και υπογράμμισε την αμέριστη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και την Ελλάδα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να ασχολείται με τα ζητήματα αυτά και η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση εκ του σύνεγγυς.
 elzoni.gr
 7/6/18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin