Σάββατο, Ιουνίου 02, 2018

Συρία: Η Δαμασκός συνδέει τις διαπραγματεύσεις για τον νότο με την αμερικανική αποχώρηση από μεθοριακή περιοχή

Συρία: Η Δαμασκός συνδέει τις διαπραγματεύσεις για τον νότο με την αμερικανική αποχώρηση από μεθοριακή περιοχή
Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουαλίντ Μουάλεμ συνέδεσε σήμερα τη συμμετοχή της Δαμασκού σε διαπραγματεύσεις για το μέλλον του νότιου τμήματος της χώρας, μέρος του οποίου ελέγχεται από τους αντάρτες [sic], με την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από μια άλλη περιοχή που βρίσκεται στα ιρακινο-ιορδανικά σύνορα.


Εδώ και εβδομάδες, ο συριακός στρατός στέλνει ενισχύσεις στο νότιο τμήμα της χώρας ενόψει μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής επιχείρησης για την απομάκρυνση ομάδων "ανταρτών".

Οι τελευταίοι ελέγχουν σχεδόν το 70% των νοτίων επαρχιών Ντεράα και Κουνέιτρα, σύμφωνα με το [λεγόμενο] Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος διατηρεί περιορισμένη παρουσία στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ντεράα.

Τη Δευτέρα, η Ρωσία, σύμμαχος της Δαμασκού, κάλεσε τις ΗΠΑ και την Ιορδανία --με τις οποίες είχε επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας σε αυτή την περιοχή τον Ιούλιο του 2017-- σε τριμερή συνάντηση για να συζητήσουν μια ενδεχόμενη διευθέτηση. Η Μόσχα επίσης συζήτησε το θέμα αυτό με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

"Μην πιστεύετε όλες τις δηλώσεις που κάνουν λόγο για συμφωνία όσον αναφορά τον νότο, όσο οι ΗΠΑ δεν αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τη βάση του Αλ-Τάναφ", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών. Επίσης επισήμανε ότι η Ράκα, πόλη που ελέγχουν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), "πρέπει να ανοικοδομηθεί και να απελευθερωθεί" από οποιαδήποτε ξένη παρουσία.

Ο υπό την Ουάσινγκτον διεθνής συνασπισμός χρησιμοποιεί τη βάση αυτή για τις επιχειρήσεις του κατά του ΙΚ. Εκεί είχε εκπαιδεύσει επίσης Σύριους "αντάρτες". Τους τελευταίους μήνες συγκρούσεις σημειώθηκαν στην περιοχή μεταξύ των δυνάμεων του συνασπισμού που σταθμεύουν στο Αλ-Τάναφ (νότια Συρία) και των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον Μουάλεμ, η κυβέρνηση που ελέγχει περισσότερο από το 60% του συριακού εδάφους, θα ενθαρρύνει τη διευθέτηση για το μέλλον του νότου και την αποκλιμάκωση της βίας στην περιοχή με "συμφωνίες συμφιλίωσης". "Θα αναλάβουμε δράση τη δεδομένη στιγμή, αν ο τρόπος αυτός δεν οδηγήσει σε ένα τελειωτικό αποτέλεσμα", τόνισε.
  capital.gr/ΑΠΕ
 2/6/18
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin