Τετάρτη, Μαΐου 02, 2018

Λακκοτρύπης: Σε διαιτησία Κύπρος – Ισραήλ αν δεν βρουν διευθέτηση οι εταιρείες

το γειτονικό προς την «Αφροδίτη», ισραηλινό τεμάχιο «Ισάι»
Κύπρος και Ισραήλ συμφώνησαν πρόσφατα ότι θα προχωρήσουν στην επιλογή της επιδιαιτησίας, αν δεν βρεθεί μια διευθέτηση μεταξύ των εταιρειών που διεκδικούν δικαιώματα από το κοίτασμα «Αφροδίτη», σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.


Ισραηλινή εταιρεία στην οποία έχει παραχωρηθεί το γειτονικό προς την «Αφροδίτη», ισραηλινό τεμάχιο «Ισάι», θεωρεί ότι η εκμετάλλευση της «Αφροδίτης» θα οδηγήσει σε εξόρυξη ποσοτήτων αερίου που ανήκουν και στο Ισραήλ. Η θέση του ισραηλινού Υπουργείου είναι ότι η ανάπτυξη του κοιτάσματος καθιστά αναγκαία τη συμφωνία μεταξύ των μερών για την διασφάλιση των δικαιωμάτων και των δύο χωρών.

«‘Εχουμε συμφωνήσει πρόσφατα ότι θα ζητήσουμε από τις εταιρείες, πρώτα να προσπαθήσουν να βρουν μια διευθέτηση μεταξύ τους ως προς τις ποσότητες που ενδέχεται να εκτείνονται στην περιοχή του Ισραήλ και αν αυτό δεν γίνει δυνατό, αν δεν βρεθεί δηλαδή μια διευθέτηση μεταξύ των εταιρειών, τότε θα δούμε την επιλογή να πάμε σε επιδιαιτησία», δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας.
Διευκρίνισε ότι ακόμα δεν έχει αρχίσει η διαβούλευση μεταξύ των εταιρειών και ότι η διαδικασία προνοεί διαιτησία σε περίπτωση που οι εταιρείες μεταξύ τους, εκατέρωθεν της γραμμής οριοθέτησης, δεν μπορέσουν να βρουν μια διευθέτηση.

Ανέφερε ακόμα ότι σε πολιτικό επίπεδο γίνεται προσπάθεια εδώ και αρκετό καιρό, και ότι πρόκειται για μια από τις πιο σοβαρές διαφορές που υπάρχουν με την ισραηλινή πλευρά. Είπε ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν έχει καμιά σχέση με την επερχόμενη επίσκεψή του στην Αίγυπτο και ούτε με την εκμετάλλευση του «Αφροδίτη», η οποία προχωρεί απρόσκοπτα.
 Πηγή: ΚΥΠΕ, riknews
 2/5/18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin