Σάββατο, Απριλίου 28, 2018

Ιρακινοί μηνύουν γερμανικές εταιρείες χημικών

Ιρακινοί μηνύουν γερμανικές εταιρείες χημικών
30 χρόνια μετά την επίθεση του Σαντάμ Χουσεΐν με χημικά που σκότωσε πάνω από 5.000 άτομα στο Ιράκ, συγγενείς των θυμάτων κατηγορούν γερμανικές εταιρείες ότι βοήθησαν το καθεστώς στην παραγωγή χημικών όπλων.


Το πρωί της 16ης Μαρτίου 1988 κίτρινος καπνός εξαπλώθηκε στους δρόμους της μικρής ιρακινής πόλης Χαλάμπτζα στα σύνορα με το Ιράν. Τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν δηλητηριώδη αέρια –πιθανόν σαρίν και το λεγόμενο αέριο μουστάρδας. Πάνω από 5.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 10.000 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με στοιχεία ενός συλλόγου που εκπροσωπεί τα θύματα. Επρόκειτο για μια από τις πιο κτηνώδεις επιθέσεις με χημικά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα, 30 χρόνια μετά, γερμανικές εταιρείες έρχονται αντιμέτωπες με αυτό το ζοφερό παρελθόν.

Μια μέρα πριν από την επίθεση κούρδοι αντάρτες και μονάδες του ιρανικού στρατού είχαν καταλάβει την πόλη. Ο Ιρακινός ηγέτης Σαντάμ Χουσεΐν αντέδρασε με μια ανελέητη επίθεση στην Χαλάμπτζα με στόχο τον παραδειγματισμό. Για λογαριασμό εννέα συγγενών των θυμάτων αλλά και των οικογενειών τους ο γνωστός δικηγόρος Γκάβι Μαϊρόν, που εργάζεται σε ένα αμερικανικό δικηγορικό γραφείο, προσέφυγε σε πολιτικό δικαστήριο της Χαλάμπτζα, κατηγορώντας σειρά ευρωπαϊκών και γερμανικών εταιρειών, όπως και φυσικά πρόσωπα για εγκλήματα πολέμου κατά της ανθρωπότητας και συνομωσία για την τέλεση γενοκτονίας. Οι προσφεύγοντες ζητούν συνολικές αποζημιώσεις ύψους άνω των 4 δις δολαρίων.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι γερμανικές εταιρείες είχαν στήσει υπόγεια εργοστάσια στο Ιράκ, τα οποία ονόμαζαν 'μπούνκερ' προκειμένου να παράγουν 'παρασιτοκτόνα'», επισημαίνει ο Μαϊρόν, υπογραμμίζοντας ότι «οι ίδιοι είχαν αποκαλύψει σε έγγραφά τους ότι τα 'παρασιτοκτόνα' προορίζονταν για να σκοτώσουν 'Ισραηλινούς και Πέρσες'». Από τον Οκτώβριο του 1980 στελέχη των κατηγορούμενων εταιρειών φέρονται σύμφωνα με το κατηγορητήριο να είχαν συχνές επαφές με αξιωματούχους του καθεστώτος Χουσεΐν με αντικείμενο την κατασκευή εργοστασίων παραγωγής χημικών όπλων στο Ιράκ, αλλά και τον σχεδιασμό παραγωγής νευροτοξικών αερίων.
  zougla.gr
 28/4/18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin