Τετάρτη, Μαρτίου 14, 2018

Ανθρωπιστική καταστροφή στο Αφρίν: Ο τουρκικός στρατός έκοψε το νερό στο Αφρίν

Ανθρωπιστική καταστροφή στο Αφρίν
Δραματική είναι η ανθρωπιστική κατάσταση στο Αφρίν καθώς, μεταξύ άλλων, έχει κοπεί το νερό. «Μας έκοψαν το νερό (...) θα πεθάνουμε από τη δίψα ή θα αρρωστήσουμε»: η Αλμά έχει βρει καταφύγιο στο Αφρίν, όμως οι δυνάμεις της τουρκικής επίθεσης συνεχίζουν να προχωρούν σ' αυτόν τον θύλακο των Κούρδων της Συρίας και επιχειρούν τώρα να στραγγαλίσουν τη μεγάλη πόλη του.


Σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, παρατηρητές και μη κυβερνητικές οργανώσεις εκφράζουν ανησυχία για τα ενδεχόμενα να πολιορκηθεί ή να δεχθεί επίθεση η πόλη αυτή των 350.000 κατοίκων, οι οποίοι δεν έχουν νερό και ηλεκτρικό και τρέχουν τώρα στις αγορές για να προμηθευθούν ψωμί, γάλα και κονσέρβες.

Ο τουρκικός στρατός κατέλαβε τις τελευταίες εβδομάδες το κύριο φράγμα του καντονιού του Αφρίν και έκλεισε τις βάνες αυτής της σημαντικής πηγής υδροδότησης της περιοχής. «Φοβόμαστε μήπως οι τουρκικές δυνάμεις μπουν» στην πόλη Αφρίν, λέει η Αλμά, μια 23χρονη γυναίκα από το Ράζο, μια κωμόπολη στα συροτουρκικά σύνορα που κατελήφθη από τον τουρκικό στρατό.

Εξαιτίας των βομβαρδισμών, στην πόλη έχουν διακοπεί η ηλεκτροδότηση και οι επικοινωνίες. Η πρόσβαση στο ίντερνετ είναι σχεδόν αδύνατη. Σ' έναν δρόμο της Αφρίν, η Μίντια Μοχάμαντ, 20 ετών, επιχειρεί να πιάσει σήμα μετακινούμενη από τη μια γωνιά στην άλλη.

«Έχουμε κάνει προμήθειες σε ρύζι, ζάχαρη, κονσέρβες, βρεφικό γάλα και φάρμακα», λέει η νεαρή γυναίκα που έχει καταφύγει στην Αφρίν αφού διέφυγε από την Τζανταϊρίς, που κατελήφθη πρόσφατα από τις τουρκικές δυνάμεις.

«Καταστροφική κατάσταση»

Χιλιάδες κάτοικοι του θυλάκου του Αφρίν έχουν υποχρεωθεί από τα τέλη Ιανουαρίου να διαφύγουν από τις πόλεις και τα χωριά τους και να καταφύγουν στη μεγαλύτερη πόλη του. Οι οικογένειες που έφθασαν τελευταία μοιράζονται στενόχωρες κατοικίες, ενώ ορισμένες ζουν σε υπόγεια ή σε εγκαταλειμμένα ή υπό κατασκευή κτίσματα, σε δημόσιους κήπους, ακόμη και στα φορτηγά ή τα αυτοκίνητά τους.

«Τα τρόφιμα λείπουν, οι γείτονες μάς δίνουν να φάμε», αφηγείται η Σουλτάνα, μια 57χρονη γυναίκα που διέφυγε κι αυτή από την περιοχή του Ράζο. «Τι άλλο θέλουν να μας πάρουν; Τις κότες, τις πάνες των παιδιών μας;», προσθέτει. «Δεν φοβόμαστε, δεν θα εγκαταλείψουμε το Αφρίν και μια μέρα θα επιστρέψουμε στα σπίτια μας».

Από την αρχή της τουρκικής επίθεσης, μέσα στον θύλακο έχει καταφέρει να διεισδύσει μόνο μία αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία μετέφερε τρόφιμα και ιατρικά εφόδια για 50.000 ανθρώπους.
 newsbeast.gr
 14/3/18
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin