Παρασκευή, Μαρτίου 16, 2018

Η κυπριακή Βουλή καταδικάζει τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ

Η κυπριακή Βουλή καταδικάζει τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ
Έκκληση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να αντιδρά άμεσα και ουσιαστικά στις τουρκικές παραβιάσεις, προκλήσεις και απειλές στην κυπριακή ΑΟΖ, απευθύνει η κυπριακή Βουλή με ομόφωνο ψήφισμα της.


Με το ψήφισμα, η ολομέλεια της Βουλής καταδικάζει απερίφραστα τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και την παραβίαση του δικαίου της θάλασσας - και σημειώνει πως η εύρυθμη προώθηση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων πολιτών, και ιδιαίτερα των νέων γενεών.

Επίσης, στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι:

- Οι τελευταίες απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας για παρεμπόδιση της υλοποίησης του προγράμματος ερευνητικών γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, είναι επέκταση της παράνομης τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στην κυπριακή θαλάσσια ζώνη, και αποτελούν κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων με στόχο να αποτρέψουν, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, τη νόμιμη άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας επί των ενεργειακών της πόρων.

- Η κλιμάκωση της στρατιωτικής παρουσίας και επιθετικής δράσης της Τουρκίας αυξάνει περαιτέρω την ένταση και αστάθεια στην άκρως ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, γεγονός που αφορά, όχι μόνο την Κύπρο, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και ευρύτερα τη διεθνή κοινότητα.

- Η παρεμπόδιση από την Τουρκία της ομαλής υλοποίησης του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στρέφεται και ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ για διαφοροποίηση των ενεργειακών οδών και βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας της Ένωσης.

- Οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας υποσκάπτουν τις προσπάθειες για επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών, για επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου, των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου.

Η Βουλή με το ψήφισμα της, καλεί την Τουρκία να τερματίσει και να απέχει από τις απαράδεκτες ενέργειες της και να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης, στο ψήφισμα αναφέρεται ότι η Βουλή αναμένει ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα επανεξετάσει τις τοποθετήσεις της επί των πρόσφατων εξελίξεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, capital.gr
 16/4/18
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin