Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2018

Στήριξη από Federica Mogherini σε Ελλάδα για την τουρκική προκλητικότητα

Federica Mogherini
Η τουρκική προκλητικότητα, αλλά και οι ευρωτουρκικές σχέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του Έλληνα Πρωθυπουργού και της Υπάτης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκας Μογκερίνι, στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Το δεύτερο ζήτημα ήταν τα Δυτικά Βαλκάνια σε σχέση με το ονοματολογικό ζήτημα της ΠΓΔΜ και την κατάσταση στην Αλβανία. Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μία ώρα.

Σύμφωνα με ελληνική κυβερνητική πηγή, στο πρώτο σκέλος, υπήρξε σαφής στήριξη στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία όσον αφορά στο κομμάτι των τουρκικών προκλήσεων και τονίστηκε επίσης ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων εξαρτάται από το σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα του κάθε κράτους μέλους και του διεθνούς Δικαίου.

Σε σχέση με το δεύτερο θέμα, η Ύπατη Εκπρόσωπος καλωσόρισε τις συνομιλίες Ελλάδας με τις δύο χώρες και είπε ότι η Ελλάδα αποτελεί τη χώρα κλειδί στην περιοχή για την ΕΕ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, Γιούνκερ και Μογκερίνι κατά την περιοδεία στα δυτικά Βαλκάνια θα αναδείξουν ότι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή τους προοπτική, είναι η επίλυση των σημαντικών διμερών ζητημάτων.
 riknews.com.cy
 23/2/18
-

  • Νέα πρόκληση Τουρκίας με γεωτρύπανο Saipem...


Πολύ κοντά στον στόχο «Σουπιά» και ακριβώς στα όρια της περιοχής που δέσμευσε η Τουρκία με την παράνομη NAVTEX, προχώρησε στις δέκα το πρωί το γεωτρύπανο Saipem 12.000. Ωστόσο το τουρκικό πολεμικό ναυτικό ενέτεινε τις απειλητικές κινήσεις και τουρκική φρεγάτα προσπάθησε να συγκρουστεί με το γεωτρύπανο.

Ο καπετάνιος του γεωτρύπανου κατάφερε να αποφύγει την σύγκρουση αλλά τερμάτισε την προσπάθεια να πάει στο στόχο και αποχώρησε από την περιοχή. Πιθανότητα κατευθύνεται προς το Μαρόκο όπου θα διενεργήσει έρευνες εντος Μαρτίου.

Για τις εξελίξεις ενημερώθηκε, τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όσο και οι Ευρωπαίοι ηγετες που βρίσκονται στην Βρυξέλλες για την άτυπη σύνοδο κορυφής.
 riknews.com.cy
 23/2/18
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin