Πέμπτη, Φεβρουαρίου 22, 2018

ΠτΔ: Είμαστε λαός της ειρήνης και της Δημοκρατίας

Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος
Σαφή μηνύματα προς την Τουρκία και την ΠΓΔΜ, να σεβαστούν το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.


Κατά την αντιφώνησή του στην υποδοχή του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού επισήμανε πως, «είμαστε λαός της ειρήνης και της Δημοκρατίας, τιμούμε τους φίλους μας και τους σεβόμαστε, δεν φοβόμαστε τους εχθρούς μας», απευθύνθηκε στην «φίλη και γείτονα Τουρκία», λέγοντας πως ο δρόμος του λαού της «δεν είναι κατά την Ανατολή, είναι κατά την Δύση και την Ε.Ε», με απαράβατους όμως, όρους και προϋποθέσεις.

Ειδικότερα, κατηγορηματικά τόνισε: «Για να έχει αυτή την προοπτική, που εμείς την θέλουμε και την θέλουμε ειλικρινά, απαραίτητη προϋπόθεση, όρος απαράβατος είναι ο πλήρης σεβασμός του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Η Συνθήκη της Λοζάνης και το Δίκαιο της Θάλασσας δεσμεύουν την Τουρκία.

Εκεί, δεν υπάρχουν ούτε αμφισβητήσεις, ούτε γκρίζες ζώνες. Αυτές είναι επινοήσεις. Όσο κάποιοι φαντάζονται γκρίζες ζώνες, είμαστε εδώ να τους αποδείξουμε, ότι το Αιγαίο έχει φως. Όχι γκρίζο.

Το Αιγαίο έχει γαλάζιο, όχι γκρι. Και αυτό, εκτός από τη φύση, σε αυτή την περιοχή, το έχει κατοχυρώσει το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σε αυτό δεν κάνουμε πίσω».

Αναφερόμενος «στην γειτονική χώρα, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», ο κ. Προκόπιος Παυλόπουλος υπογράμμισε πως η Ελλάδα θέλει την ΝΑΤΟϊκή και την Ευρωπαϊκή της προοπτική, αλλά αυτό με τις προϋποθέσεις της Ιστορίας, του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου, που δεν ανέχονται αλυτρωτισμούς.

«Το όνομα που θέλουν να χρησιμοποιούν και είναι στο Σύνταγμα τους, είναι όνομα, το οποίο παραχαράσσει βάναυσα την Ιστορία και επειδή αποπνέει αλυτρωτισμό, δεν συμβιβάζεται με το Διεθνές Δίκαιο ακόμη και με τον Καταστατικό Χάρτη του ΝΑΤΟ, πολύ δεν περισσότερο με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε την ΠΓΔΜ, να «συμμορφωθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και στην Ιστορία» και διευκρίνισε: «Αυτό προϋποθέτει ότι κάθε αλυτρωτισμός εξαλείφεται. Και αυτό προϋποθέτει προηγούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος. Γιατί έκαναν το λάθος να θέσουν αυτούς τους αλυτρωτικούς όρους στο Σύνταγμά τους. Αφού επέλεξαν αυτό τον δρόμο, αν θέλουν να γίνουν μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, πρέπει αν αναθεωρήσουν το Σύνταγμα.

Και ύστερα -συνέχισε- η όποια συμφωνία θα προσδιορίζει επ' ακριβώς, ότι δεν είναι νοητός αλυτρωτισμός, όποιο όνομα και αν επιλέξουν μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος, θα πρέπει να υπάρχει η ρήτρα, ότι αλυτρωτισμός δεν νοείται ούτε με σύνορα, ούτε με εθνότητα, ούτε με γλώσσα εκτός των συνόρων της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Είμαστε ειλικρινείς, σαφέστατοι, και έχουμε το Δίκαιο και την Ιστορία μαζί μας».

Ο κ. Παυλόπουλος, σχολιάζοντας την παρέμβαση της Τουρκίας στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, την προέτρεψε να μάθει τι σημαίνει Διεθνές Δίκαιο, Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και Ιστορία, να τα σεβαστεί και κατόπιν να γίνονται συζητήσεις.

Ωστόσο, παρατήρησε πως, «κατά τα άλλα, οι γείτονες μας δεν χρειάζονται συνηγόρους και αν έχουν τέτοιους, δεν τους κάνει καλό».

«Το μεγαλύτερο χρέος μας είναι να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
  [elzoni.gr]
 22/2/18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin