Τετάρτη, Φεβρουαρίου 14, 2018

ΟΗΕ: "Διάλογος κωφών" μεταξύ Ουάσιγκτον- Μόσχας για τη Συρία

Η συμπεριφορά ορισμένων περιφερειακών και διεθνών παραγόντων εγείρει φόβους
Εκατέρωθεν πυρά αντήλλαξαν σήμερα οι ΗΠΑ και η Ρωσία, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με επίκεντρο τη Συρία, όπου μαίνονται οι εχθροπραξίες τα τελευταία 7 χρόνια και η κατάσταση δείχνει να έχει περιέλθει σε αδιέξοδο σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο.


"Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ έχει γίνει βιτρίνα για το Ιράν και τη Χεσμπολάχ" κατήγγειλε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι. "Το Ιράν και η Χεσμπολάχ έχουν καταστρώσει σχέδια, προτίθενται να παραμείνουν στη Συρία" υπογράμμισε η Αμερικανίδα αξιωματούχος.

"Δεν θα καταφέρουμε να επικρατήσει ειρήνη εάν οι συγκρούσεις συνεχίζονται" συμπλήρωσε κατηγορώντας τη Μόσχα ότι δεν έχει κάνει αρκετά προκειμένου η συριακή κυβέρνηση να σταματήσει τις επιθέσεις, περιλαμβανομένων "χημικών" εναντίον του άμαχου πληθυσμού.

"Το καθεστώς του Άσαντ δεν επιθυμεί την επίτευξη της ειρήνης" και "η Ρωσία πρέπει να αλλάξει τρόπο δράσης για το πείσει" για να δράσει για την επίλυση αυτής της σύρραξης, επέμεινε η πρέσβειρα των ΗΠΑ.

Η συμπεριφορά ορισμένων περιφερειακών και διεθνών παραγόντων εγείρει φόβους "για την εθνική κυριαρχία της Συρίας", ήταν η απάντηση του Βασίλι Νεμπένζια, του πρεσβευτή της Ρωσίας στον ΟΗΕ.

Οι ΗΠΑ "πρέπει να ασκήσουν την επιρροή τους στην αντιπολίτευση" που στηρίζουν "προκειμένου να τερματιστούν οι εχθροπραξίες" επισήμανε, υπό το άγρυπνο βλέμμα της Νίκι Χέιλι, που τον παρακολουθούσε με τα χέρια σταυρωμένα.

"Οι Σύροι έχουν ανάγκη από την πλήρη στήριξη" του ΟΗΕ, πρόσθεσε ο Ρώσος διπλωμάτης, σε αποφασιστικό τόνο.

Οι αποφάσεις, ιδίως εκείνες που αφορούν την προετοιμασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, "πρέπει να ληφθούν από τους Σύρους χωρίς εξωτερικές επιρροές" υπογράμμισε ο Νεμπένζια.

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάρ Τζααφάρ ζήτησε να επιδεικνύεται σεβασμός "στην εθνική κυριαρχία της Συρίας και την εδαφική της ακεραιότητα".

Νωρίτερα, κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα απηύθυνε έκκληση για "άμεση αποκλιμάκωση της έντασης", χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στο αίτημα, πριν από μία εβδομάδα, για την εφαρμογή μιας εκεχειρίας για ανθρωπιστικούς σκοπούς.

Την ίδια ώρα, ο Φρανσουά Ντελάτρ, ο πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ, προειδοποίησε για το "ενδεχόμενο της εξάπλωσης της σύρραξης. Πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά" συμπλήρωσε ο ίδιος, αναφερόμενος στις πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Ιρανών στη Συρία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin