Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2018

Η Τουρκία προωθεί μόνο τα δικά της συμφέροντα και η τουρκοκυπριακή κοινότητα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας

 η τουρκοκυπριακή κοινότητα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας
Η μόνη έγνοια του Ερντογάν είναι οι εκλογές στην Τουρκία, οι οποίες ίσως επισπευσθούν, δήλωσε η πρώην υπουργός Εξωτερικών και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό, Ερατώ Μαρκουλλή.


Σε δηλώσεις στον ραδιοσταθμό «Active», η κ. Μαρκουλλή διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι προεδρικές εκλογές του 2019 στην Τουρκία, «μπορεί και να επισπευσθούν πολύ νωρίτερα, ακόμα και το καλοκαίρι αυτού του χρόνου».

Για τον μέχρι πριν ένα μήνα Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή, Οζντίλ Ναμί, ο οποίος ανέλαβε το «υπουργείο» οικονομίας και ενέργειας στην «κυβέρνηση» συνασπισμού της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου, η κ. Μαρκουλλή είπε: «Είχα διαβλέψει τη φιλοδοξία του να είναι αρεστός στην Τουρκία και τον Ερντογάν, εδώ και αρκετό καιρό». Το γεγονός ότι δεν παρέμεινε στη θέση του διαπραγματευτή, πρόσθεσε, είναι ενδεικτικό. «Αυτή την περίοδο η τουρκοκυπριακή ηγεσία, δεν είναι προσηλωμένη στο ζήτημα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, γι' αυτό και εξυπηρετούν, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο, όπως οι κύριοι Ναμί και Οζερσάι, που είναι τα πρώτα βιολιά και καθημερινά έχουν σκληρύνει τη στάση τους», ανέφερε.

Σύμφωνα με την κ. Μαρκουλλή, η αλλαγή των παραμέτρων στη συζήτηση για λύση του Κυπριακού ήταν εμφανής, και αυτό, επεσήμανε, «εργολαβικά προσπαθεί η Τουρκία να προωθήσει, χρησιμοποιώντας τους Ναμί και Οζερσάϊ».

Η Ερατώ Μαρκουλλή ανέφερε ότι πρώτιστος στόχος της Τουρκίας είναι να παγώσει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας και να παρεμποδίσει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Εξέφρασε την εκτίμηση, ότι η Άγκυρα «έχει το κλειδί, μέσω της προκλητικότητας και της στρατιωτικής ισχύος που ήδη χρησιμοποίησε, να εμποδίσει την έναρξη του διαλόγου».

Είναι πασιφανές, επεσήμανε, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, υπό τέτοιες συνθήκες στρατιωτικής απειλής, δεν μπορεί να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις. 'Αρα, πρόσθεσε, η Τουρκία πετυχαίνει το διττό στόχο, που έχει θέσει».

Εκείνο που πρέπει να αντιληφθούν και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας, κατέληξε η πρώην ΥΠΕΞ, είναι ότι η Τουρκία προωθεί μόνο τα δικά της συμφέροντα και η τουρκοκυπριακή κοινότητα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας σε βάρος των δικών της συμφερόντων.
 zougla.gr
 28/2/18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin