Τετάρτη, Φεβρουαρίου 14, 2018

Σε ενέργειες στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου καλεί τις εμπλεκόμενες χώρες στην ΑΟΖ της Κύπρου η Ρωσία

η κ. Ζαχάροβα
Την ανησυχία της για την επιδείνωση της κατάστασης στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας εκφράζει η Ρωσία δια της εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Μαρίας Ζαχάροβα, καλώντας τις εμπλεκόμενες χώρες να ενεργήσουν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και σημειώνοντας ότι αυτά τα περιστατικά δείχνουν την ανάγκη εξεύρεσης τρόπων για επίλυση του Κυπριακού.


Όπως μεταδίδει το Ταςς σε δήλωσή της η κ. Ζαχάροβα ανέφερε ότι «παρακολουθούν με ανησυχία την επιδείνωση της κατάστασης στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και καλούν τις πλευρές σε μια ειρηνική επίλυση της κατάστασης».

«Θεωρούμε ότι οι ενδιαφερόμενες πλευρές πρέπει να απέχουν από βήματα τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, δυσχεραίνοντας την ούτως ή άλλως υπάρχουσα αντιπαράθεση στην περιοχή», σημείωσε.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι «τα ενδιαφερόμενα κράτη θα ενεργήσουν στο πλαίσιο των κανόνων του διεθνούς δικαίου».

«Καλούμε τις εμπλεκόμενες χώρες να αναζητήσουν αποκλειστικά ειρηνικούς τρόπους επίλυσης των διαφορών τους», είπε.

Σύμφωνα με την κ. Ζαχάροβα τέτοια περιστατικά «για ακόμη μια φορά δείχνουν την ανάγκη να εξευρεθούν τρόποι για να επιλυθεί το κυπριακό πρόβλημα το συντομότερο δυνατόν, στη βάση των κριτηρίων του ΟΗΕ».

«Η θέση μας παραμένει η ίδια: καλούμε στην εξεύρεση μιας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης προς όφελος όλων των κατοίκων του νησιού», τόνισε, προσθέτοντας ότι «θα υποστηρίξουμε την απόφαση στην οποία θα καταλήξουν οι Κύπριοι».
 ΚΥΠΕ, riknews.com.cy
 14/2/18
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

--

1 σχόλιο:

  1. ΑΟΖ και NAVTEX - Ν. Λυγερός

    Όσοι δεν διαβάζουν το Δίκαιο της Θάλασσας δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η έννοια της ΑΟΖ λειτουργεί πάνω στα Διεθνή Χωρικά Ύδατα κι ότι δεν προβλέπεται να εμποδίζει την διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων από τη στιγμή που αυτές δεν έχουν κανένα οικονομικό όφελος. Αν κάποιος δηλώσει από πριν μια NAVTEX έχει δικαίωμα να βρίσκεται στην περιοχή και να παρεμποδίζει οποιονδήποτε βρίσκεται εκεί για να κάνει ακόμα και γεωτρήσεις. Είναι εντελώς νόμιμο το όλο πλαίσιο. Αν κάποιος θέλει να κάνει μια γεώτρηση πρέπει να βγάλει μια NAVTEX για να μην έχει δικαίωμα κανένας άλλος να μπει στην περιοχή του γεωτρύπανου. Έτσι ακολουθεί ο καθένας την κλασική διαδικασία των εκδόσεων των ΑΟΖ. Στην προκειμένη περίπτωση πολλοί φωνάζουν χωρίς να ξέρουν, άλλοι προσποιούνται ότι κάνουν κάτι, κι άλλοι κατηγορούν άλλους ότι δεν κάνουν τίποτα. Στην πραγματικότητα το μόνο που είναι σημαντικό είναι να βάλουμε άλλη NAVTEX για τη γεώτρηση χωρίς να καθυστερούμε για το όλο θέμα της Σουπιάς.
    OPUS

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin