Πέμπτη, Φεβρουαρίου 15, 2018

Ε.Ε.: Διάσταση μεταξύ ΥΠΕΞ των 28 και Κομισιόν για τα Δυτικά Βαλκάνια

ένταξη της Σερβίας και του Μαυροβουνίου
Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαφώνησαν πάνω στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προχωρήσει η διεύρυνση της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια, περιοχή που εξακολουθεί να φέρει τις ουλές από τους πολέμους της δεκαετίας του 1990, ενώ την ακολουθεί και μια φήμη ανομίας.

Σε συνεδρίασή τους στη Βουλγαρία, οι υπουργοί Εξωτερικών των «28» της Ε.Ε. συζήτησαν για πρώτη φορά το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ορίζει το 2025 ως στόχο για την ένταξη της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο εξέφρασε την «πολύ μεγάλη απογοήτευσή» του για τον στόχο αυτό, λέγοντας πως οι δύο πρώτες από τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα πρέπει να γίνουν δεκτές ήδη από το 2022.
«Πιστεύω ότι το 2025 είναι πολύ αργά και αξίζουν μια πολύ ταχύτερη οδό προς την ολοκλήρωση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι η ένταξη στην Ε.Ε. θα βοηθήσει να αμβλυνθούν οι εντάσεις μεταξύ γειτόνων σε μια περιοχή που βρίσκεται στο κατώφλι της Ένωσης.
Η Πολωνία, η Ιταλία και η Αυστρία είναι επίσης μεταξύ αυτών που τάσσονται υπέρ της επιτάχυνσης των προσπαθειών για τη διεύρυνση της Ε.Ε. προς την περιοχή αυτή, στην οποία αυξάνεται η ρωσική και η κινεζική επιρροή.
«Ποιός θα βρεθεί πρώτος στο Βελιγράδι - η Κίνα ή η Ε.Ε.; Αυτό πρέπει να δούμε, καθώς είναι ο άμεσος γείτονάς μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Κάριν Κνάισλ.
Όμως η Γερμανία είναι πολύ απρόθυμη, επισημαίνοντας ελλείμματα στο κράτος δικαίου στα νεώτερα κράτη - μέλη, από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία μέχρι την Πολωνία και την Ουγγαρία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Καρλ Έργιαβετς πιστεύει ότι ακόμη και ο στόχος του 2025 «δεν είναι ρεαλιστικός» και σημειώνει ότι τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να διευθετήσουν τις διενέξεις τους και να ανταποκριθούν στα κριτήρια για την ένταξη στην Ε.Ε.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν ήταν επίσης επιφυλακτικός. «Είναι σαφές ότι υπάρχουν προϋποθέσεις και ότι αυτές οι προϋποθέσεις είναι απαιτητικές», δήλωσε.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, naftemporiki.gr
 15/2/18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin