Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2018

Υεμένη: Σφοδρές μάχες ξέσπασαν εκ νέου στο Άντεν τη Δευτέρα - 36 νεκροί σε δύο ημέρες

Η Νότια Υεμένη ήταν ανεξάρτητο κράτος
Σφοδρές μάχες ξέσπασαν εκ νέου τη Δευτέρα ανάμεσα σε δυνάμεις των αυτονομιστών του Νότου και κυβερνητικά στρατεύματα στο Άντεν, στη νότια Υεμένη, όπου 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν τις προηγούμενες 48 ώρες.


«Οι συγκρούσεις προκάλεσαν 36 νεκρούς και 185 τραυματίες σε δύο ημέρες» ανέφερε χθες το βράδυ η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Διεθνούς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) μέσω Twitter. Ένας προηγούμενος απολογισμός που είχαν δώσει πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας έκανε λόγο για 24 νεκρούς, πολίτες και αντιμαχόμενους.

Οι μάχες, στις οποίες χρησιμοποιούνται άρματα μάχης και βαριά πυροβόλα, ξέσπασαν την Κυριακή ανάμεσα στους αυτονομιστές, που οραματίζονται να γίνει εκ νέου ανεξάρτητη η Νότια Υεμένη, και τις δυνάμεις της κυβέρνησης του Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τον πόλεμο, στον οποίο αντιπαρατίθεται η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση με τους σιίτες αντάρτες Χούθι.

Μέχρι την Κυριακή οι αυτονομιστές πολεμούσαν στο πλευρό των δυνάμεων του Χάντι, αλλά οι σχέσεις τους επιδεινώνονταν βαθμιαία μετά την απόφαση του προέδρου τον Απρίλιο του 2017 να καθαιρέσει τον κυβερνήτη του Άντεν, τον Άινταρους αλ Ζουμπάιντι, ο οποίος έναν μήνα αργότερα ίδρυσε το Μεταβατικό Συμβούλιο του Νότου, μια παράλληλη Αρχή των αυτονομιστών.

Η Νότια Υεμένη ήταν ανεξάρτητο κράτος έως τη συγχώνευσή της στον Βορρά του Άλι Αμπντάλα Σάλεχ το 1990.
 zougla.gr
 30/1/18
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin