Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 07, 2017

Μπαρνιέ για Brexit: Με ανησυχεί η βρετανική πρόταση για την Ιρλανδία και τη Β. Ιρλανδία

επίλυση του ζητήματος της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας
Την ανησυχία του για τις βρετανικές προτάσεις σχετικά με την επίλυση του ζητήματος της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, μετά το Brexit, εξέφρασε την Πέμπτη από τις Βρυξέλλες ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, παρουσιάζοντας τις αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ζήτημα αυτό.


«Αυτό που βλέπω στη βρετανική πρόταση για την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία με ανησυχεί», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του Μ. Μπαρνιέ, ο οποίος πρόσθεσε στη συνέχεια ότι η Μ. Βρετανία θέλει να χρησιμοποιήσει την Ιρλανδία ως ένα «είδος δοκιμής» για τις μελλοντικές τελωνειακές σχέσεις της με την ΕΕ. «Δεν θα συμβεί αυτό», επέμεινε ο Μ. Μπαρνιέ.

Όσον αφορά τις προτάσεις που παρουσίασε επί αυτού του θέματος σήμερα η Επιτροπή, υπογραμμίζεται ότι «οι οι διασυνδεδεμένοι πολιτικοί θεσμοί στις νήσους της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας, που θεσπίστηκαν με τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, συνεχίζουν να λειτουργούν· η συνεργασία (ειδικότερα, η συνεργασία Βορρά-Νότου μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας) προστατεύεται σε όλους τους σχετικούς τομείς· και λαμβάνεται πλήρως υπόψη το εκ γενετής δικαίωμα των πολιτών της Βόρειας Ιρλανδίας να αυτοπροσδιορίζονται ως Βρετανοί ή Ιρλανδοί ή και τα δύο.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι δεδομένης της ιδιαιτερότητας της κατάστασης της Ιρλανδίας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το «Brexit», απαιτείται ιδιαίτερη λύση.

Ο Μ. Μπαρνιέ επεσήμανε ότι το έγγραφο, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη σχετικά με την Ιρλανδία και τη Βόρειο Ιρλανδία, εκπονήθηκε σε στενή συνεργασία με την ιρλανδική κυβέρνηση με σκοπό να ελαχιστοποιηθεί για τη νήσο της Ιρλανδίας ο αντίκτυπος που θα έχει η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ.

«Εφόσον η αποχώρηση από την ΕΕ ήταν απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι υπεύθυνο να προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων για τη νήσο της Ιρλανδίας», πρόσθεσε ο Μ. Μπαρνιέ.
 in.gr/ΑΠΕ-ΜΠΕ
 7/9/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin