Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 20, 2017

Ντε Γκίντος: Θα καταρρεύσει η Καταλωνία ως ανεξάρτητη

Θα καταρρεύσει η Καταλωνία ως ανεξάρτητη
Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουΐς ντε Γκίντος υποστήριξε πως η ανεξαρτησία της Καταλωνίας είναι αδύνατη και πως σε μία τέτοια περίπτωση το ΑΕΠ της βορειοανατολικής αυτής περιοχής της Ισπανίας θα κατέρρεε κατά 30%, θα διπλασιαζόταν η ανεργία, ενώ παράλληλα θα απομονωνόταν οικονομικά.


Κατά την άποψη του υπουργού, η διαδικασία προς το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας δεν θα έχει επιπτώσεις στην αξιολόγηση της Ισπανίας στις εκθέσεις που οι αντίστοιχοι οίκοι, όπως ο Moody’s, πρόκειται να δημοσιεύσουν στα τέλη του μήνα, καθώς κανείς τους δε θεωρεί «δυνατή» την ανεξαρτησία.

«Η ανεξαρτησία είναι τόσο παράλογη που ούτε οι επενδυτές, ούτε οι αγορές κεφαλαίων, ούτε οι συνάδελφοί μου στο Ecofin θεωρούν πως αυτό αποτελεί ένα δυνατό και παραδεκτό σενάριο, και ως εκ τούτου δεν το ενσωματώνουν στους υπολογισμούς τους. Συνεπώς η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει την πραγμάτωσή του», τόνισε ο υπουργός σε δηλώσεις του που αναμεταδίδονται από το Europa Press.

Ο ντε Γκίντος επέμεινε στο γεγονός ότι από οικονομικής πλευράς η απόσχιση της Καταλωνίας θα ήταν «απολύτως παράλογη» και προειδοποίησε για ορισμένες από τις επιπτώσεις που αυτή θα είχε, αλλά αποσιωπούνται από τους διοργανωτές του δημοψηφίσματος. Όπως τόνισε, σε αντίστοιχη περίπτωση η Καταλωνία θα έφευγε από την ευρωζώνη και την ΕΕ, συνεπώς το 75% της παραγωγής της θα υπόκειτο σε δασμούς. Από την άλλη πλευρά, όλες οι τράπεζες με έδρα την Καταλωνία θα άλλαζαν έδρα, κάτι που θα οδηγούσε σε «σκληρή αβεβαιότητα».

Στις δηλώσεις του ντε Γκίντος απάντησε ο σύμβουλος (υπουργός) Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας της Καταλωνίας Σάντι Βίλα: «η προαναγγελία των Πληγών του Φαραώ που θα επιπέσουν στους Καταλανούς για τις αποφάσεις που λαμβάνουμε δεν βοηθά στην επίλυση της κατάστασης», ιδίως όταν τα οικονομικά στοιχεία της περιοχής είναι τα καλλίτερα της τελευταίας δεκαετίας.
 elzoni.gr
 20/9/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin