Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 11, 2017

Τροποποιήσεις στο σχέδιο απόφασης για τις κυρώσεις υπέβαλαν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η Ρωσία και η Κίνα θα ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου αυτού
Οι ΗΠΑ διένειμαν την Κυριακή στις υπόλοιπες 14 χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ένα τροποποιημένο κείμενο του σχεδίου απόφασης για την επιβολή του όγδοου γύρου κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα, δήλωσαν διπλωμάτες.


Το κείμενο αυτό, που θεωρείται πως είναι οριστικό, αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία το απόγευμα σήμερα, κατόπιν της απαίτησης που ήγειραν οι ΗΠΑ την Παρασκευή.

Προβλέπει να επιβληθεί ένα «προοδευτικό» εμπάργκο στο πετρέλαιο που προορίζεται για την Πιονγκγιάνγκ, την πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών υφαντουργικών προϊόντων που παράγονται στη Βόρεια Κορέα, μέτρα για τον επαναπατρισμό βορειοκορεατών που εργάζονται στο εξωτερικό, αλλά και την επιθεώρηση ύποπτων βορειοκορεατικών πλοίων στη θάλασσα. Ωστόσο οι διατυπώσεις είναι λιγότερο σκληρές από το αρχικό κείμενο. Από το σχέδιο έχει αφαιρεθεί το πάγωμα τυχόν πόρων του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στο εξωτερικό, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η Ρωσία και η Κίνα θα ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου αυτού, αν θα απόσχουν ή εάν θα ασκήσουν βέτο.

Για να εγκριθεί μια απόφαση από το ΣΑ του ΟΗΕ χρειάζονται εννέα ψήφοι υπέρ και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο εκ των πέντε κρατών-μόνιμων μελών του. Η αρχική εκδοχή του σχεδίου απόφασης διανεμήθηκε από την αμερικανική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη στα άλλα κράτη μέλη την Τετάρτη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 11/9/17
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin