Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2017

Γιατί η Γερμανία Ζητά Αντίμετρα στις Αμερικανικές Κυρώσεις Κατά της Ρωσίας

Ασφαλώς δεν θέλουμε έναν εμπορικό πόλεμο
Το διακριτικό πλην εντατικό λόμπινγκ των ανθρώπων της Κομισιόν στην Ουάσιγκτον επέφερε ορισμένες τροποποιήσεις υπέρ των ευρωπαϊκών συμφερόντων στην επίμαχη δέσμη νέων αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, του Ιράν και της Β. Κορέας, που πλήττει τη διατλαντική ενότητα. Όμως, η Γερμανία, που αποτελεί τον κύριο θιγόμενο, δεν δείχνει να συμφιλιώνεται με τη νέα πραγματικότητα.


"Θεωρούμε απλούστατα ότι κάτι τέτοιο αντιτάσσεται στο διεθνές δίκαιο” δήλωσε, κατά το πρακτορείο Reuters η υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Brigitte Zypries, αναφερόμενη στις κυρώσεις. Και συμπλήρωσε: "Ασφαλώς δεν θέλουμε έναν εμπορικό πόλεμο. Αλλά είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ετοιμάσει αντίμετρα”.

Η Zypries ανήκει στο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών – και τα λεγόμενά της προφανώς χρωματίζονται και από τον προεκλογικό ανταγωνισμό ενόψει των γερμανικών βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου. Όμως ούτε οι Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Merkel έχουν την πολυτέλεια να εμφανίζονται μειοδοτούντες σε ζητήματα ευρωπαϊκών και γερμανικών ζωτικών συμφερόντων.

Το αν, πάντως, πέρα από τα λόγια, η Γερμανία είναι σε θέση να οδηγηθεί μακριά είναι συζητήσιμο. Τυχόν επιβολή ευρωπαϊκών αντιμέτρων απαιτεί ομοφωνία μεταξύ των εταίρων – και χώρες όπως η Πολωνία, οι Βαλτικές Δημοκρατίες και η Σουηδία μπορεί να θεωρείται βέβαιο ότι θα ασκήσουν βέτο σε οτιδήποτε προσομοιάζει με χαλάρωση της στάσης της Δύσης έναντι της Ρωσίας....
 energia.gr, capital.gr
 2/8/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin