Πέμπτη, Ιουλίου 13, 2017

MOODY’S: Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Βελτιωμένο είναι το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας
Βελτιωμένο είναι το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody's, αν και παραμένουν οι περιορισμοί εξαιτίας του χρέους και της αβεβαιότητας για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.


«Η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης φέρνει την απαραίτητη ρευστότητα στην οικονομία και βελτιώνει τις προοπτικές για εισροή επενδύσεων. Την ίδια ώρα όμως, το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας παραμένει περιορισμένο από το πολύ υψηλό επίπεδο του δημόσιου χρέους, έναν αδύναμο τραπεζικό τομέα και τις αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», αναφέρει σε έκθεση ο οίκος.

Ακόμη, εκτιμά ότι το 2017 η Ελλάδα θα πετύχει ανάπτυξη της τάξεως του 1,5% του ΑΕΠ και 2% την επόμενη χρονιά. Οι πιθανοί κινητήριοι μοχλοί για την ανάπτυξη θα είναι οι επενδύσεις, που προωθούνται από τη χρηματοδότηση της ΕΕ, και η κάπως μεγαλύτερη ιδιωτική κατανάλωση, στο πλαίσιο μίας βελτιωμένης αγοράς εργασίας, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, που συμπληρώνει ότι η δημοσιονομική πολιτική δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στην ανάπτυξη, όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Παρόλα αυτά, ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί ότι τυχόν σημάδια απροθυμίας των ελληνικών εφαρμογών να εφαρμόσουν το πρόγραμμα ή μία νέα περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας θα πλήξει την οικονομική ανάκαμψη και θα οδηγήσει σε σημαντική απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους.

«Η πρόσφατη αναβάθμιση και η θετική προοπτική της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας αντικατοπτρίζει την άποψή μας ότι έχουν βελτιωθεί οι προοπτικές επιτυχούς ολοκλήρωσης του τρίτου ελληνικού προγράμματος», δήλωσε η Κάθριν Μουελμπρόνερ, αντιπρόεδρος του Moody's, που συνέταξε την έκθεση. «Η ικανότητα της κυβέρνησης να νομοθετήσει ένα μεγάλο αριθμό διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι ενδεικτική μεγαλύτερης σταθερότητας και μείωσης του πολιτικού κινδύνου», σημειώνει ο οίκος.

Παράλληλα, επισημαίνει στην έκθεση ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τα μέτρα που νομοθέτησαν, για να βελτιωθούν οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης. Ο Moody's σημειώνει ότι θα παρακολουθεί τις μεταρρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια και την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

Ακόμη, εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να πετύχει σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και την επόμενη χρονιά, με δεδομένο ότι θα εφαρμοστούν τα δημοσιονομικά μέτρα.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, ο Moody's αναμένει ότι θα σταθεροποιηθεί φέτος και θα αρχίσει να μειώνεται αργά από την επόμενη χρονιά, φτάνοντας στο 176% του ΑΕΠ το 2018.

Ακόμη σημειώνει ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας θα μπορούσε να αναβαθμιστεί περαιτέρω, αν υπάρχει σαφής απόδειξη ότι η οικονομία είναι σε βιώσιμο και εύλογα ισχυρή πορεία ανάπτυξης, που σχετίζεται με τη σταθερή εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων τα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα.
 elzoni.gr
13/7/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin