Δευτέρα, Ιουλίου 24, 2017

Αυστηρό διάβημα προς Espen Barth Eide – θα δημοσιοποιηθούν έγγραφα

Espen Barth Eide
Σε αυστηρό διάβημα προέβη η Λευκωσία για τις τελευταίες δηλώσεις του Εσπεν Μπαρθ Αϊντα για τα τεκταινόμενα στο Κραν Μοντάνα.


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντάνα, αν ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών εξακολουθήσει να επιμένει στα περί αποδοχής από την Τουρκία, της κατάργησης των εγγυήσεων.

Εντονα ενοχλημένος, ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε ότι τα πρακτικά πρέπει να δημοσιοποιηθούν, για να γνωρίζει ο κυπριακός λαός, ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι, τα πραγματικά γεγονότα.

Μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό, κατά την οποία όπως πληροφορούμαστε υπήρξε και κατ’ ιδίαν συνάντηση, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ επέμεινε στις απόψεις του, υποστηρίζοντας πως ενώ η Τουρκία υποστήριζε αρχικά ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί το «μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις», βρέθηκε στη συνέχεια της Διάσκεψης να συζητεί το τέλος των εγγυήσεων και υπήρχε διαφωνία αναφορικά με την αποχώρηση των στρατευμάτων.

«Αν συνεχιστούν αυτές οι αναφορές, δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή από το να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά του Κραν Μοντανά» ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όπως είπε, προέβη σε αυστηρό διάβημα προς τον κ. Άιντε γι’ αυτές του τις αναφορές και μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο Προεδρικό μέσα από τις πολλές ερωτήσεις και τις πολλές απαντήσεις, επιβεβαιώθηκε ότι ο λόγος αποτυχίας του Κραν Μοντανά ήταν η εμμονή της Τουρκίας για συνέχιση εγγυητικών δικαιωμάτων.

«Αλίμονο να υπάρχει κ πολιτικός που να πετύχει κατάργηση εγγυητικών δικαιωμάτων και αποχώρηση στρατευμάτων και να μην υπογράφει μια τέτοια λύση» είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ερωτηθείς αν θα αποχωρήσει ο κ. Άιντε, απάντησε ότι το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε σήμερα, ενώ σε άλλη ερώτηση για το κατά πόσο είναι καλύτερα να αποχωρήσει, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι θα αναμένουμε να δούμε πολύ συγκεκριμένες εξελίξεις και θα υπάρξει και πολύ συγκεκριμένη τοποθέτηση.
Σε ερώτηση για τα επόμενα βήματα, είπε πως για να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία θα πρέπει να αλλάξουν τα δεδομένα που οδήγησαν στην αποτυχία του Κραν Μοντανά. Θα πρέπει δηλαδή, η Τουρκία να αποδεχθεί να καταστεί η Κυπριακή Δημοκρατία σε φυσιολογικό κράτος, όπως είπε και ο ΓΓ των ΗΕ, χωρίς στρατεύματα και εγγυήσεις.
 riknews.com.cy
24/7/17
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin