Παρασκευή, Ιουλίου 07, 2017

Χωρίς συμφωνία η Διάσκεψη για το Κυπριακό

Χωρίς την επίτευξη συμφωνίας ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα το μαραθώνιο δείπνο εργασίας του γ.γ. του ΟΗΕ με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών οι οποίες συμμετείχαν στη Διάσκεψη για το Κυπριακό, στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας.

«H Διάσκεψη για την Κύπρο έκλεισε χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία» δήλωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανακοινώνοντας στους δημοσιογράφους τον τερματισμό της Διάσκεψης, ο τελευταίος γύρος της οποίας διήρκεσε εννέα μέρες. Απαντώντας σε ερώτηση, διευκρίνισε πάντως ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αναπτυχθούν άλλες πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί το Κυπριακό πρόβλημα».

Ερωτηθείς ποιο ήταν το κύριο εμπόδιο λόγω του οποίου η Διάσκεψη δεν κατέληξε σε κάποιο αποτέλεσμα ο κ. Γκουτέρες είπε ότι «υπήρχαν διαφορές σε αριθμό θεμάτων ανάμεσα στις αντιπροσωπείες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη». «Πιστεύω ότι υπάρχει ένας αριθμός θεμάτων. Δεν θα ήθελα να απομονώσω ένα θέμα ιδιαίτερα» ανέφερε ο κ. Γκουτέρες.

«Δεν ήταν δυνατό γίνουν αποδεκτά παρεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας σε όλη τη Μεγαλόνησο», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε ανάρτησή του στο Twitter μετά το αδιέξοδο στο Κραν Μοντάνα. Πρόσθεσε πάντως ότι «το όνειρο και σχέδιο λύσης [του] Κυπριακού παραμένει ζωντανό».

Το αποψινό αποτέλεσμα δεν είναι σε καμία απολύτως περίπτωση μια θετική εξέλιξη, αλλά δεν είναι και το τέλος του δρόμου, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά το πέρας του δείπνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο «Φιλελεύθερος» δεν υπήρξε αποτέλεσμα λόγω της αμετακίνητης στάσης των Τούρκων σε εγγυήσεις και στρατεύματα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες για τις εγγυήσεις και το επεμβατικό δικαίωμα ήθελαν επανεξέταση σε 15 χρόνια και στο στρατό μείωση σε συμφωνημένα επίπεδα. Η τουρκική πλευρά αξίωνε επίσης πρωτογενές δίκαιο και ισότιμη μεταχείριση, ενώ στο εδαφικό αποδέχτηκε μόνο επιστροφή μέρους της Μόρφου.

Στο πολύωρο δείπνο εργασίας με τους επικεφαλής όλων των αντιπροσωπειών είχαν επενδυθεί όλες οι ελπίδες για τη συνέχεια της διαδικασίας για το Κυπριακό. Στόχος πλέον φαινόταν ότι ήταν όχι η συμφωνία, αλλά να μην καταρρεύσει η όλη διαδικασία.

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι δεν είναι εφικτή η λύση με βάση τις παραμέτρους του ΟΗΕ.
 [naftemporiki.gr με πληροφορίρες από ΚΥΠΕ, Φιλελεύθερο]
7/7/17
-


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin