Τρίτη, Ιουλίου 11, 2017

Η Τουρκία εκτέθηκε από τη διγλωσσία της

Η Τουρκία εκτέθηκε από τη διγλωσσία και την υποκρισία της στα ζητήματα της ασφάλειας, των εγγυήσεων και της παρουσίας κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς.


Ενημερώνοντας την Βουλή των Ελλήνων για τα τεκταινόμενα στο Κραν Μοντάνα, είπε ότι υπήρχαν στιγμές που η πολιτική τακτική της ελληνικής πλευράς έτυχε συντριπτικής στήριξης ακόμα και της Βρετανίας, προσθέτοντας ότι πρώτη φορά οι Τούρκοι βρέθηκαν μόνοι τους.

Χαρακτήρισε σημαντικό βήμα το ότι μπήκε όπως είπε, στην ατζέντα του Κυπριακού και αποτελεί πλέον κεκτημένο, ότι η Κύπρος πρέπει να γίνει κανονικό, φυσιολογικό κράτος, χωρίς στρατεύματα και ξένες εγγυήσεις.

Ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε ότι αυτή η πρόταση της ελληνικής πλευράς έγινε αποδεκτή από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος τάχθηκε υπερ της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων και πρότεινε μηχανισμό παρακολούθησης της όλης διαδικασίας.

Φροντίσαμε, πρόσθεσε, η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι για πρώτη φορά παρατηρητής στην διάσκεψη και να εκφράσει τη θέση  ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί επεμβατικά δικαιώματα στο έδαφός της, κάτι που διεκδικούσε η Τουρκία.

Αναλύοντας τα διαμειφθέντα το τελευταίο βράδυ στο Κραν Μοντάνα, ο κύριος Κοτζιάς είπε ότι η Τουρκία αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι δεν επιθυμεί να εγκαταλείψει τα δικαιώματά της στο νησί, ούτε να αποσύρει τα στρατεύματά της για να μπορεί όπως είπε ο κύριος Τσαβούσογλου να επεμβαίνει στρατιωτικά οποιαδήποτε στιγμή.

Ο Νίκος Κοτζιάς εξήγησε ότι η Ελλάδα δεν επιθυμούσε να επιρρίψει ευθύνες, αλλά να επιλυθεί το Κυπριακό, γι' αυτό και είχε προετοιμάσει τους εταίρους της για τις θέσεις της.
Σταυρούλα Στεργίδου, riknews.com.cy
11/7/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin