Τρίτη, Ιουλίου 18, 2017

Τσαβούσογλου: θα υπάρξουν άλλες διαδικασίες στην Κύπρο

Μεβλούτ Τσαβούσογλου
Από δω και μπρος θα υπάρξουν άλλες διαδικασίες στην Κύπρο, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγορώντας την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα ότι ενώ γίνονταν διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα ‘έκαναν μονομερές βήμα’ με την γεώτρηση δείχνοντας την πραγματική τους πρόθεση.
Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η Τουρκία και τα κατεχόμενα θα αντιδράσουν με δικό τους βήμα στην γεώτρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας υποστηρίζοντας ότι θα είναι αφορμή για την Ε/κ πλευρά να εγκαταλείψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Τούρκος Υπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές σε συνέντευξη τύπου πριν αναχωρήσει από την Άγκυρα για τα κατεχόμενα. 

Σε ερώτηση για την γεώτρηση ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “δεν είναι σωστό η Ε/κ διοίκηση να κάνει μονομερείς βήματα. Επειδή για τα αποθέματα στα περίχωρα της Κύπρου έχει δικαιώματα και ο Τ/κ λαός. Ενώ στο Κραν Μοντάνα διεξάγονταν διαπραγματεύσεις κάνοντας τέτοιο βήμα ο Ε/κ τομέας και η Ελλάδα έδειξαν την πραγματική τους πρόθεση. Το σχέδιό τους είναι να παρατείνουν τη διαδικασία και να την αναβάλουν. Απεναντι σε αυτό το βήμα που έκαναν μονομερώς η Τουρκία και η ‘τδβκ’ δεν θα μείνουν αμέτοχοι, θα κάνουν βήμα μαζί. Δίνοντάς το αυτό ως αφορμή θα εγκαταλείψουν το τραπέζι. Εμείς αυτό το σχέδιο το είδαμε αλλά δεν έγινε όπως ήθελαν. Η διαδικασία στο Κραν Μοντάνα μπλόκαρε εξαιτίας τους και ο ΓΓ έλαβε την απόφαση να μην συνεχίσει με αυτό τον τρόπο”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καλή πρόθεση. “Αφού η Τ/κ πλευρά έχει δικαίωμα τότε γιατί δεν επικεντρώνεσαι στη λύση και κάνεις μονομερείς δραστηριότητες; Αλλά συνήθισαν. Το 2004 στο δημοψήφισμα απέρριψαν το σχέδιο Ανάν. οι κύριοι τους βράβευσαν, τους πήραν αμέσως στην ΕΕ, και τους κακόμαθαν. Ό,τι και να κάνουν τους στηρίζουν. Τωρα εδώ μια τόσο μικρή πλευρά και στριμώχνουν τη διαδικασία της ΕΕ. Και η ΕΕ τους ενθαρρύνει. Στην Κύπρο να υπάρξει ειρήνη για δύο λόγους. Άλλωστε ήταν γνωστές οι παράμετροι για να υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι δικές μας κόκκινες γραμμές ήταν γνωστές. Σε αυτό το πλαίσιο θέλαμε να λυθεί. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ήθελα πολύ να δω το πραγματικό πρόσωπο, ποιες χώρες εντός της ΕΕ κρύβονταν πίσω από  το κυπριακό πρόβλημα. Αλλά από δω και μπρος θα υπάρξουν άλλες διαδικασίες στην Κύπρο.

Δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα αυτή η διαδικασία. Εμείς από τη μέρα που ήρθαμε στην εξουσία μέχρι σήμερα είμασταν ένα βήμα μπροστά για τη λύση και δεν διστάσαμε καθόλου. Πήραμε και πολιτικά ρίσκα αλλα΄αν μια πλευρά δεν θέλει τότε πρέπει να κοιτάξει κανείς το δικό του καλό. Σήμερα θα πάω στην ‘τδβκ’ και εκεί θα διαβουλευτούμε. Θα καθορίσουμε τί οδικό χάρτη θα ακολυθήσουμε, θα διαβουλευτούμε και θα αποφασίσουμε”, ανέφερε.
 [riknews.com.cy]
18/7/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin