Τρίτη, Ιουλίου 11, 2017

Πρόκληση Γιλντιρίμ για υδρογονάνθρακες

Σε νέα πρόκληση προχώρησε ο Τούρκος πρωθυπουργός, μετά το ναυάγιο στις συνομιλίες για το Κυπριακό.


Έτσι, λίγο πριν φτάσει το τρυπάνι στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, «συμβούλευσε» την κυπριακή πλευρά να μην προχωρήσει σε «μονομερή μέτρα στην ανατολική Μεσόγειο».

Οι υδρογονάνθρακες γύρω από την Κύπρο «ανήκουν και στις δύο πλευρές του νησιού», είπε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ τη Δευτέρα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός μιλούσε σε ενεργειακό συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη. «Η ελληνοκυπριακή ηγεσία πρέπει να ακολουθήσει εποικοδομητική στάση αντί να θέτει εμπόδια στην ειρήνη» είπε.

«Συμβουλεύουμε [τη Λευκωσία] να απέχει από μονομερή μέτρα στην ανατολική Μεσόγειο» συμπλήρωσε ο Γιλντιρίμ, επαναλαμβάνοντας την τουρκική θέση για τους υδρογονάθρακες του νησιού.

Λίγο αργότερα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν έβαλε εμμέσως κατά των ενεργειακών εταιρειών.  Μάλιστα προειδοποιήσε τις πετρελαϊκές εταιρείες  που συμμετέχουν σε πρότζεκτ με τους Ελληνοκύπριους- τις οποίες δεν κατονόμασε- ότι μπορεί να απωλέσουν την τουρκική φιλία.

Ειδικότερα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι μια σημαντική ευκαιρία χάθηκε στις συνομιλίες που διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα για την επίλυση του Κυπριακού και χαρακτήρισε ως απαράδεκτο το γεγονός ότι ορισμένες εταιρείες ενέργειας συμβάλλουν σε αυτό που αποκάλεσε ανεύθυνα μέτρα της πλευράς των Ελληνοκυπρίων.

«Είναι αδύνατο να εκτιμήσουμε (το γεγονός) ότι ορισμένες ενεργειακές εταιρίες ενεργούν (με τους Ελληνοκύπριους) και γίνονται μέρος ορισμένων ανεύθυνων μέτρων που λαμβάνουν οι Ελληνοκύπριοι. Θέλω να τους υπενθυμίσω ότι μπορεί να χάσουν μία φίλη, όπως η Τουρκία», είπε ο Πρόεδρος Ερντογάν στο πετρελαϊκό συνέδριο World Petroleum Congress, που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.

Στο μεταξύ, αύριο Τετάρτη αναμένεται η εξέδρα με το τρυπάνι για την γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, που θα κάνει η γαλλοϊταλική κοινοπραξία ΕΝΙ/Total.

Η εξέδρα έχει ως δηλωμένο προορισμό το Λιμάνι Λεμεσού, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, θα πάει απευθείας στο σημείο της γεώτρησης, μερικά χιλιόμετρα από το κοίτασμα Zor της Αιγύπτου.

Πριν από την άφιξη της εξέδρας, η Κυπριακή Δημοκρατία θα εκδώσει νέα ΝAFTEX, την τρίτη στη σειρά, με την οποία θα κηρύσσεται και η ζώνη ασφαλείας γύρω από την εξέδρα.
 elzoni.gr
11/7/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin