Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2017

Guardian: Βρετανική πίεση για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων

Σε παρασκηνιακή πίεση της Βρετανίας επί της Τουρκίας «να αποδεχθεί μία λύση όπου, αντί μίας (τουρκικής) στρατιωτικής παρουσίας, μία πολύπλευρη δύναμη υπό την καθοδήγηση είτε της ΕΕ είτε των Ηνωμένων Εθνών θα κινητοποιείται για να ενεργεί ως εγγυήτρια» στην Κύπρο, κάνει λόγο ρεπορτάζ του Guardian.


Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως οι Βρετανοί διπλωμάτες εργάζονται πυρετωδώς για να διευκολύνουν την επίτευξη συμφωνίας και επισημαίνει επικαλούμενη και αναλυτές την κρισιμότητα του ζητήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ελλάδα και η Βρετανία θεωρούν το σύστημα των εγγυήσεων ως απηρχαιωμένο και θέλουν την κατάργησή του, ενώ η Τουρκία αρνείται να υπαναχωρήσει χαρακτηρίζοντας την πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων της «μη ρεαλιστική».

«Η συνεχιζόμενη παρουσία τουρκικού στρατιωτικού προσωπικού στο βορρά είναι με διαφορά το μεγαλύτερο εμπόδιο για τον Αναστασιάδη», εξηγεί η εφημερίδα στους αναγνώστες της.

Πάντως ενημερωμένη πηγή του Guardianδηλώνει: «Γενικά υπάρχει η αίσθηση πως η Τουρκία θέλει μία συμφωνία, καθώς ξέρει ότι έτσι θα μπορούσε να κερδίσει πολλή καλή θέληση. Θα απαιτήσει υπομονή όμως. Οι Τούρκοι συνηθίζουν να εμμένουν στις θέσεις τους έως πολύ αργά στη διαδικασία».

Σε περίπτωση προόδου στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις οι Ελληνοκύπριοι θα μπορούσαν να κάνουν περαιτέρω παραχωρήσεις σε ζητήματα διαμοιρασμού εξουσίας και του περιουσιακού, συμπληρώνει το δημοσίευμα.

Επικαλούμενη, ωστόσο, δυτικό διπλωμάτη η εφημερίδα αναφέρει ότι «η υπομονή εξαντλείται». Ο διπλωμάτης σημειώνει πως ο νέος Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών «υιοθετεί μια πιο σκληρή στάση από τον προκάτοχό του και έχει καταστήσει σαφές ότι αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα. Υπάρχουν άλλα μέρη με πιο έκτακτες καταστάσεις όπου πρέπει να βρίσκονται τα Ηνωμένα Έθνη».

Η εφημερίδα σχολιάζει, τέλος, ότι «η στιγμή της αλήθειας έχει φτάσει» για την Κύπρο.
 Πηγή : Αθανάσιος Γκαβός, riknews.com.cy
29/6/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin