Σάββατο, Ιουνίου 24, 2017

Η Ελληνική πλευρά θεωρεί ότι έχει πολλές ελλείψεις το κείμενο Άιντα

Έντονα προβληματισμένη είναι η Ελληνική πλευρά με το κείμενο του εγγράφου του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ του Ο.Η.Ε για το Κυπριακό Έσπεν Μπάθ Άϊντα.
Η ελληνική πλευρά μάλιστα σε αυτή την φάση δεν πέρασε στην άμεση δημοσιοποίηση του δικού της κειμένου για τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας , αλλά έκρινε ως πλέον πρόσφορο σε αυτή την συγκυρία να αποστείλει στον κ. Άϊντα ένα κείμενο με σειρά παρατηρήσεων επί του εγγράφου για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων.

Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών που απέστειλε το κείμενο με τις παρατηρήσεις , εκτιμά ότι το έγγραφο Άϊντα έχει πολλές ελλείψεις και απέχει από το να είναι αμερόληπτο και αντικειμενικό.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στο κείμενο του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται:

- Ότι το έγγραφο του Ειδικού Συμβούλου «δεν παρουσιάζει τις βασικές ελληνικές θέσεις» , αλλά ούτε και τις βασικές θέσεις της Κύπρου . Ωστόσο παρουσιάζει τις θέσεις τρίτων μερών ως θέσεις του Ο.Η.Ε .
- Στο έγγραφο υπάρχει αλληλεξάρτηση των θεμάτων ασφαλείας και εγγυήσεων με ζητήματα εσωτερικής πολιτικής  (διακυβέρνηση, περιουσιακό κ.α) αν και η Ελλάδα εμπλέκεται στη διαπραγμάτευση μόνο για τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας.
- Δεν  αναφέρεται με  σαφήνεια  στην κατάργηση των εγγυήσεων . Δεν έχει απολύτως σαφή διατύπωση περί κατάργησης του καθεστώτος των εγγυήσεων αλλά φέρεται να το  αντικαθιστά με ένα Διεθνή Μηχανισμό παρακολούθησης , αν και η Ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί ένα παρόμοιο μηχανισμό με τρεις εγγυητές που θα εποπτεύουν τους εαυτούς τους
- Σε ότι αφορά την πρόταση που έχει διατυπώσει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών περί ενός Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας μη στρατιωτικού χαρακτήρα ,αυτή παρουσιάζεται με εντελώς διαφορετικό τρόπο και   στο έγγραφο δίνεται μια στρατιωτική διάσταση , προκειμένου να δικαιολογηθεί η παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων κ.α

Η Ελληνική πλευρά είναι προβληματισμένη και με άλλα σημεία του εγγράφου Άϊντα και διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι κρύβει παγίδες και σε ορισμένες περιπτώσεις αντανακλά περισσότερο τις τουρκικές θέσεις.
Πηγή: ΡΙΚ - Αλφόνσος Βιτάλης , Αθήνα
  riknews.com.cy
24/6/17
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin