Σάββατο, Ιουνίου 10, 2017

Το Κατάρ και η Τουρκία

Αν η Τουρκία παίρνει μια θετική στάση με το Κατάρ είναι απλώς ότι και η ίδια φοβάται να μην είναι στη συνέχεια στο ίδιο στόχαστρο.

Όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ασχολήθηκε ειδικά με το Κατάρ, παρενόχλησε αρκετές επαφές ακόμα και στην ίδια την Αμερική. Βέβαια, όλοι ήξεραν ότι είχε δίκιο για τη σχέση που υπάρχει μεταξύ Κατάρ και τρομοκρατικής οργάνωσης Daesh. Όταν όμως το Κατάρ έκανε το λάθος το στρατηγικό και το απέκλεισαν οι χώρες του Περσικού Κόλπου, τότε φάνηκε σε πρακτικό επίπεδο η δικαίωσή του. Και το θέμα της Τουρκίας, που προσπαθεί να υπερασπιστεί το Κατάρ, είναι ενδεικτικό για τις σχέσεις που έχει με την Αμερική και κατά πόσο έχουν γίνει αρνητικές.

 Επειδή βρισκόμαστε στην τελική φάση της απελευθέρωσης της Ράκκα, είναι απαραίτητο να μην μπορεί να ανατροφοδοτήσει την τρομοκρατική οργάνωση Daesh, το Κατάρ.

Η αλλαγή φάσης σε διπλωματικό επίπεδο ήταν λοιπόν αναμενόμενη. Απλώς περίμενε το κατάλληλο λάθος, την κατάλληλη στιγμή για να εκφραστεί επίσημα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι επίσημα ένας τρόπος προειδοποίησης και για άλλα κράτη, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, να μην προσπαθήσουν να βοηθήσουν έμμεσα ή άμεσα την τρομοκρατική οργάνωση σ’ αυτήν την τελική φάση. Γι’ αυτόν τον λόγο η Τουρκία έσπευσε να δικαιολογήσει το Κατάρ, ακόμα και με διπλωματικό τρόπο, γιατί βέβαια δεν μπορεί να κάνει και πολλά.

 Τώρα αυτοί που είναι επίσημα μέλη της Μεγάλης Συμμαχίας θα πρέπει να τηρήσουν πιο σκληρούς κανόνες μεταξύ τους, έτσι ώστε να πατάξουν αποτελεσματικά την Daesh, για να αφοπλίσουν τον πυρήνα της και να μην αποτελεί πια παράδειγμα προς μίμηση κάθε οπαδού αυτής της ακραίας ιδεολογίας, έτσι αναγκαστικά θα υπάρξουν κυρώσεις μόλις κάποιο μέλος ξεφύγει απ’ τα όρια.
Ν. Λυγερός- OPUS
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin