Δευτέρα, Ιουνίου 19, 2017

Οι 28 ΥΠΕΞ εκφράζουν υποστήριξη στην εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ

Τη σταθερή υποστήριξη της ΕΕ για την ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ επανέλαβαν σήμερα οι 28 υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι συνεδριάζουν στο Λουξεμβούργο.


Με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις, το Συμβούλιο συζήτησε και ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με το Ιράκ με τα οποία συγχαίρει την ιρακινή κυβέρνηση του πρωθυπουργού al-Abadi και των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας για τη σημαντική πρόοδο που σημείωσαν στη στρατιωτική εκστρατεία κατά του Da`esh τους τελευταίους μήνες. Επαναλαμβάνουν μάλιστα τη σταθερή υποστήριξή τους για την ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ.

Το Συμβούλιο τονίζει τη σημασία μιας συνολικής διαδικασίας συμφιλίωσης τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο και την ανάγκη να σημειωθεί απτή πρόοδος όσον αφορά τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την πλήρη εθνική συμφιλίωση.

Σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων, η  ΕΕ εξακολουθεί να ασχολείται πλήρως με την ανθρωπιστική της βοήθεια, με 159 εκατ. ευρώ το 2016 και 42 εκατ. ευρώ το 2017 μέχρι σήμερα για την ανθρωπιστική υποστήριξη των πληθυσμών που πλήττονται από τη σύγκρουση.

Η ΕΕ υπογραμμίζει τη σημασία της ασφάλειας και του κράτους δικαίου για τη σταθερότητα στις απελευθερωμένες περιοχές και σε ολόκληρη τη χώρα. Είναι σημαντικό οι υπηρεσίες ασφαλείας να βελτιώσουν τη σχέση τους με τον άμαχο πληθυσμό, αναφέρουν οι 28.Για το σκοπό αυτό, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της παρέχουν ήδη στήριξη στο Ιράκ στον τομέα της ασφάλειας.

Απαντώντας στο αίτημα των ιρακινών αρχών, η ΕΕ εξετάζει την ανάπτυξη μιας ομάδας παροχής συμβουλών και βοήθειας για τη μεταρρύθμιση του τομέα της ασφάλειας της ΕΕ, προκειμένου να συνδράμει στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες σε συνεργασία και συνοχή με άλλους διεθνείς εταίρους.
Πηγή: ΚΥΠΕ, riknews.com.cy
 19/6/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin