Τετάρτη, Μαΐου 24, 2017

Τουρκική πρόκληση στην καρδιά του Αιγαίου στις αρχές Ιουνίου

Ηχηρό πλήγμα στις επιδιώξεις της Τουρκίας στο Αιγαίο θεωρείται από αναλυτές, σε διπλωματικό επίπεδο, το κοινό ανακοινωθέν της 2ης Υπουργικής Διάσκεψης της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα που ολοκληρώθηκε χθες.


Ένα ανακοινωθέν που υπέγραψαν οι συμμετέχοντες Υπουργοί Εξωτερικών και Υψηλοί Αξιωματούχοι της Αλβανίας, της Αλγερίας, της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Κουβέιτ, του Λιβάνου, της Λιβύης, του Ομάν, του Κατάρ, της Ρουμανίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Σλοβακίας, της Τυνησίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθώς και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και του Αραβικού Συνδέσμου.

Στο θέμα της ασφάλειας και σταθερότητας τονίζεται χαρακτηριστικά με ειδική αναφορά στην συνθήκη της Λωζάννης πως: «Ως γενικό συμπέρασμα, οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου, ως θεμελιώδους παράγοντα που συμβάλλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια στις διεθνείς σχέσεις. Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου συνεπάγεται την κυρίαρχη ισότητα των κρατών, το απαραβίαστο των συνόρων που έχουν καθοριστεί από Συνθήκες, όπως η Συνθήκη της Λωζάννης και η αποφυγή κάθε ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών».

Την ίδια ώρα ωστόσο η Τουρκία που δεν συμμετείχε στην Διάσκεψη, επανήλθε με νέα αμφισβήτηση της Ελληνικής κυριαρχίας και μάλιστα στην καρδιά του Αιγαίου.

Με την navtex 526/17 επανακαθόρισε τα όρια παλαιότερης navtex, όπως επεσήμαναν καλά πληροφορημένες πηγές στο newsbeast.gr, για άσκηση πυρών στα διεθνή ύδατα στο κέντρο του Αιγαίου. Πρώτη δέσμευση της περιοχής είναι για τις 5 Ιουνίου......http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/2706049/tourkiki-proklisi-stin-kardia-tou-egeou-stis-arches-iouniou
 24/5/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin