Τρίτη, Μαΐου 02, 2017

Η Άγκυρα δεν συγκινείται από τις τεταμένες σχέσεις με την ΕΕ: Ιωάννης Κασουλίδης

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι η Λευκωσία πρέπει να αναζητήσει νέους τρόπους επιβολής κόστους στην Τουρκία, για επίλυση του κυπριακού, αφού φαίνεται ότι η Άγκυρα δεν συγκινείται, όπως είπε, από τις τεταμένες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Λευκωσία πρέπει να αναθεωρήσει την θέση της, ότι διά της ευρωπαϊκής οδού, θα μπορέσει να ελέγξει την Τουρκία, όπως είπε.


  • Ο κύριος Κασουλίδης, μετέφερε στην Επιτροπή, το κλίμα προβληματισμού που επικρατεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την υποψηφιότητα της Τουρκίας. Ωστόσο σημείωσε ότι μέχρι να ξεκαθαρίσει η εικόνα, για το που οδηγούνται τα πράγματα, κρίθηκε ότι δεν πρέπει να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις. Εκτός και αν εφαρμοστεί η θανατική ποινή.


Ο κύριος Κασουλίδης, ανακοίνωσε ότι η Κύπρος θα θέσει βέτο, στα αιτήματα για επέκταση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Άγκυρας, δηλαδή αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της, σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα. Να σημειωθεί ότι απαιτείται ομοφωνία για αλλαγή της συμφωνίας για την τελωνειακή ένωση.

Μεταξύ των προνοιών για διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι:

•Δυνατότητα της Τουρκίας να εμπορεύεται προϊόντα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αντιστρόφως χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς. Αφορά μεταξύ άλλων διακίνηση κεφαλαίων και ελευθεροποίηση των οδικών μεταφορών.

•Και δυνατότητα συμμετοχής τουρκικών εταιριών σε διαγωνισμούς εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει ρήτρα, για αναστολή της συμφωνίας, σε περίπτωση που Τουρκία, δεν εφαρμόσει την συμφωνία ή την εφαρμόσει εν μέρει. Η πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει, είπε, να γίνει 12 μήνες μετά την εφαρμογή της συμφωνίας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας επεσήμανε ότι ενδεχομένως οι Βρυξέλλες, λόγω της έντασης στις σχέσεις με τον Ταγίπ Ερτογάν, θα επιχειρήσει μέσω της διευρυμένης τελωνειακής συμφωνίας, να προωθήσει μια ειδική προνομιακή σχέση με την Τουρκία.
 riknews.com.cy
2/5/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin