Τετάρτη, Απριλίου 26, 2017

Κύπρος: Αντιδράσεις για το περί «υπερπόντια επαρχία»

Η δήλωση ότι  το ψευδοκράτος είναι μια «υπερπόντια επαρχία» της Τουρκίας, είναι μια δήλωση που πληγώνει τους Τ/κ και μια κατάσταση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού σχολιάζοντας δηλώσεις του εκ των αρχισυμβούλων του Τούρκου Προέδρου, Γιγίτ Μπουλούτ σε πρωινή εκπομπή της κρατικής τουρκικής τηλεόρασης.


Οι συγκεκριμένες δηλώσεις προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στα κατεχόμενα με δηλώσεις πολιτικών αρχηγών αλλά και σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στη γραπτή του δήλωση ο κ. Μπουρτζιού αναφέρει ότι στόχος είναι, όπως επισήμως έχει καθοριστεί και με τη στήριξη της Τουρκίας, η επίτευξη μια διζωνικής ομόσπονδης Κύπρου που θα βασίζεται σε δύο συνιστώσες πολιτείες και θα επιτυγχάνεται η ισότητα, η ελευθερία και η ασφάλεια των Τ/κ. Εάν αυτό δεν γίνει εφικτό για λόγους για τους οποίους δεν φταίνε οι Τ/κ, συνέχισε, χωρίς αμφιβολία η "τδβκ" θα συνεχίσει το δρόμο της.

Στη γραπτή του δήλωση ο Μπαρίς Μπουρτζιού μιλά για ανάρμοστες δηλώσεις του Γιγίτ Μπουλούτ προς την τ/κ κοινότητα και το ψευδοκράτος, σημειώνοντας ότι και στο παρελθόν ο ίδιος είχε προβεί και πάλι σε δηλώσεις που είχαν προκαλέσει θυμό στην κοινωνία.

Ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη αναφέρει ότι αν και δεν βρίσκεται άξιο λόγου να λάβει σοβαρά υπόψη τις ανεπίσημες δηλώσεις του Γιγίτ Μπουλούτ, που είναι γεμάτες με λανθασμένες πληροφορίες, “όταν λάβουμε υπόψη το αξίωμά του, είναι φανερό ότι δεν μπορούμε να τις παραβλέψουμε και να τις ξεπεράσουμε”.

Ο κ. Μπουρτζιού προσθέτει ότι είναι λυπηρό το ότι μέχρι σήμερα το ψευδοκράτος δεν μπόρεσε να σταθεί από μόνο του στα πόδια του, αλλά με αφορμή αυτό, συνέχισε, το να λέει κάποιος ότι είναι μια υπερπόντια (πέρα από τη θάλασσα) επαρχία, πληγώνει τον τ/κ “λαό” και δεν είναι αποδεκτή κατάσταση.

Η φράση “υπερπόντια επαρχία”, ανέφερε ο Μπαρίς Μπουρτζιού, δεν έχει θέση στη σύγχρονη θεωρεία της Τουρκίας για την “εθνική συμφωνία” (σσ στα τουρκικά misak-ı milli, συμφωνία διάλυσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας) αλλά είναι μια έννοια που έχει τις ρίζες της στην οθωμανική ιστορία και πλέον είναι πεπαλαιωμένη.

Οι σχέσεις Τουρκίας – ψευδοκράτους, συνέχισε, δεν είναι στο πλαίσιο μιας “υπερπόντιας επαρχίας”, αλλά σαν δύο φιλικές, αδελφικές 'χώρες', όπως είπε..................http://www.riknews.com.cy/index.php/news/politiki/item/49607-antidraseis-gia-to-peri-yperpontia-eparxia
  Πηγή: ΚΥΠΕ, riknews.com
26/4/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin