Πέμπτη, Απριλίου 06, 2017

Στους δρόμους οι Σέρβοι κατά του Βούτσιτς

«Κλέφτη Βούτσις, υφάρπαξες τις ψήφους μας!», φωνάζει το συγκεντρωμένο πλήθος διαδηλωτών έξω από το σερβικό κοινοβούλιο. Ανάμεσα στους διαδηλωτές βλέπει κανείς κυρίως νέους, φορώντας μπλουζάκια με τον Τσε Γκεβάρα, κρατώντας σφυρίχτρες και φέιγ βολάν.


Αλλά και παραδοσιακές σερβικές φορεσιές καθώς και σημαίες της χώρας. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν αρχικά από την πρωτεύουσα, γρήγορα όμως εξαπλώθηκαν σε πολλές άλλες σερβικές πόλεις.

Οργανώθηκαν αυθόρμητα μέσω facebook, με τη συμμετοχή νέων να είναι απρόσμενα μεγάλη. «Κουράστηκα με αυτή την κυβέρνηση. Έχει κάνει τόσο φριχτά πράγματα μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα», λέει χαρακτηριστικά η δεκαοκτάχρονη Μιλένα. Η Μιλένα, όπως και η πλειοψηφία των συνομήλικών της, νιώθει βαθιά απογοήτευση για την κατάσταση στη χώρα. Οι Σέρβοι που ανήκουν γενικότερα στο φιλελεύθερο χώρο ανησυχούν έντονα για τις πολιτικές εξελίξεις.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσις κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής με ποσοστό 55%, που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει δεύτερος γύρος.

Ο βασικός τους αντίπαλος, ο πρώην Συνήγορος του Πολίτη Σάσα Γιάνκοβιτς, απέσπασε μόλις το 16% των ψήφων.

Ωστόσο την ημέρα των εκλογών καταγράφηκαν σποραδικά καταγγελίες για παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία, ενώ έγινε λόγος σε κάποιες περιπτώσεις και για εξαγορά ψήφων. Μέχρι στιγμής πάνως ο Βούτσιτς φαίνεται ψύχραιμος. Δήλωσε μόνο ότι καθένας έχει δικαίωμα να διαδηλώνει.
  [dw/in.gr]
6/4/17
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin