Δευτέρα, Μαρτίου 27, 2017

Πολύ αργή εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις

Την ώρα που το κλίμα παραμένει ιδιαίτερα βαρύ για την ελληνική πλευρά, οι διαβουλεύσεις με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης συνεχίζονται, αν και κάτι τέτοιο μοιάζει αρκετά δύσκολο.


Καθοριστική σημασία στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις αναμένεται να διαδραματίσει το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016, σύμφωνα με αξιωματούχο των Βρυξελλών, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Κατά τον ίδιο, το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ 2% και 3% του ΑΕΠ, δηλαδή αρκετά υψηλότερο έναντι του αρχικού στόχου.

Σημειώνεται ότι με βάση το συμφωνηθέν πρόγραμμα βοήθειας, ο στόχος του 2016 αφορούσε πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ.

Όπως υποστηρίζει το Reuters, η θετική αναθεώρηση των δημοσιονομικών μεγεθών θα διευκολύνει τις συζητήσεις των δύο πλευρών, οι οποίες προσκρούουν στην ασφαλιστική και εργασιακή μεταρρύθμιση.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ανέφερε ότι η μη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος θα ήταν μία «ανεύθυνη ενέργεια», τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι «είναι απαραίτητη η υλοποίηση των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων, οι οποίες πρέπει να συνοδεύονται από συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές» και ευελπιστώντας σε προσέγγιση των δύο πλευρών, ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, η δεύτερη αξιολόγηση.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Το Βήμα τονίζει ότι το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να διασωθεί διασπώντας την και υπογραμμίζει ότι «κανείς δεν το θέλει αυτό και λιγότερο από όλους η Γερμανία».

Κάνει λόγο για στενότερη ευρωπαϊκή συνεργασία στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής, της άμυνας και της ασφάλειας, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος έναρξης συζήτησης, τώρα, για αλλαγή των Συνθηκών καθώς, μεταξύ άλλων «κάτι τέτοιο μόνο θα βάθαινε τις υπάρχουσες ρωγμές. Αυτήν την πολυτέλεια δεν την έχουμε».
  elzoni.gr
27/3/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin