Σάββατο, Φεβρουαρίου 18, 2017

Δεν δικαιολογούνται οι φοβίες της τουρκοκυπριακής πλευράς: πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης

Δεν δικαιολογούνται οι υπερβολικές αντιδράσεις για μια απλή αναφορά την οποία θεωρώ ότι, ναι, ήταν εσφαλμένη, όχι μόνο χρονικά αλλά και από πλευράς στόχου, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στις αντιδράσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς μετά την απόφαση της Βουλής για εορτασμό του Ενωτικού Δημοψηφίσματος του 1950, στα σχολεία.


Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της ευρείας σύσκεψης της οποίας προήδρευσε στην Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού, για τα προβλήματα του λιμανιού της Λεμεσού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κλήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, πως για να μεταβεί στις συνομιλίες θα πρέπει το θέμα τα τεθεί ξανά στη Βουλή, λέγοντας "η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι ανεξάρτητο νομοθετικό Σώμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν δέχεται εντολές ή υπαγορεύσεις από οποιονδήποτε".

"Με αυτά που λέω δεν σημαίνει ότι θέλω να δημιουργηθούν περαιτέρω επιπλοκές, απλά λέω ότι θα πρέπει ο καθένας να γνωρίζει τι ζητά και τι επιδιώκει", τόνισε ο ΠτΔ και υπέδειξε πως ούτε ο ίδιος έθεσε ποτέ θέμα στον Τ/κ ηγέτη "ότι θα πρέπει να επιβληθεί στην παράνομη διοίκηση, η οποία είτε παίρνει αποφάσεις που αντιβαίνουν στην κοινή γραμμή, είτε έχει διαφορετικές απόψεις".

Υπογράμμισε, παράλληλα πως "θα πρέπει να επικρατήσει το υπέρτατο συμφέρον της Κύπρου που καλύπτει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους" και σημείωσε πως έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος μέχρι σήμερα "και θα πρέπει να δούμε πώς αξιοποιούμε πάρα πέρα το χρόνο, έτσι ώστε να πετύχουμε, αν είναι δυνατόν, το συντομότερο συγκλίσεις που να επιτρέπουν και στις δύο κοινότητες να αποδεχτούν τη λύση".

"Οι όποιες φοβίες εκφράζονται, παρά το ότι η αφορμή δόθηκε από δικής μας πλευράς, δεν δικαιολογούνται γιατί απλούστατα υπάρχει η συμφωνία μεταξύ μας ότι η λύση που επιδιώκουμε είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, ότι η απόσχιση ή η ένωση κλπ, απαγορεύονται ρητώς και είναι εκ των άρθρων του Συντάγματος που θα είναι αμετάβλητα. Συνεπώς οποιασδήποτε επιδιώξει το αντίθετο θα βρεθεί και σε αντιπαράθεση με τα ΗΕ τα οποία και οπωσδήποτε θα υιοθετήσουν τη συμφωνία", συμπλήρωσε.

Συνεπώς, συνέχισε, δεν δικαιολογούνται οι υπερβολικές αντιδράσεις "για μια απλή αναφορά την οποία θεωρώ ότι, ναι, ήταν εσφαλμένη, όχι μόνο χρονικά, αλλά και από πλευράς στόχου, όταν λάβω υπόψη ότι η 1η Απριλίου εορτάζεται με τόσους πανηγυρισμούς που ήταν η ένοπλη προσπάθεια των Ελλήνων Κυπρίων για να αποτινάξουν τον αγγλικό ζυγό και να επιτύχουν την Ένωση και όμως ουδείς αναφέρεται κατά τις επετείους υπέρ της ενώσεως.”

Επανέλαβε ακόμη πως "ουδέν κόμμα ισχυρίζεται ή προβάλλει ότι η επιδιωκόμενη λύση είναι η Ένωση, αντίθετα ακόμη και όσοι αντιτίθενται στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, αυτό που προβάλλουν είναι τη διαφύλαξη της Κυπριακής Δημοκρατίας".

"Ας αφήσουμε τις αιτιάσεις και ας, με παρρησία, δηλώσουμε αν είμαστε έτοιμοι επιτέλους να διαπραγματευτούμε με σοβαρότητα για να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες της κάθε μιας πλευράς", είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο που, επικαλούμενα τον Τ/κ ηγέτη, κάνουν λόγο για απρεπή συμπεριφορά του Προέδρου Αναστασιάδη κατά τη συνάντηση τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως δεν επιθυμεί να απαντήσει.

"Ο σεβασμός μου στον κ. Ακιντζί αποδεικνύεται. Έχω την κακή συνήθεια του καπνίσματος και το ομολογώ. Επειδή ο κ. Ακιντζί προσεβλήθη προ αρκετού χρόνου από ένα πνευμονικό οίδημα και οι γιατροί τον συμβούλευσαν ότι καλό είναι να αποφεύγει να εκτίθεται σε χώρους καπνιστών, μου το διαβίβασε και με απόλυτο σεβασμό, όποτε θέλω ή αισθάνομαι την ανάγκη της κακής συνήθειας να καπνίζω, εξέρχομαι της αιθούσης και καπνίζω. Τα άλλα θεωρώ ότι είναι κουτσομπολιά που δεν αρμόζουν σε πολιτικούς ηγέτες", είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
 kathimerini.com.cy
18/2/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin