Κυριακή, Φεβρουαρίου 19, 2017

Αβραμόπουλος: Η τρομοκρατία δεν γνωρίζει σύνορα

Σε συζήτηση για την τρομοκρατία συμμετείχε το Σάββατο κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας κ. Αντζελίνο Αλφάνο και τον Υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας κ. Τόμας ντε Μεζιέρ.


"Η τρομοκρατία δεν γνωρίζει σύνορα. Η κοινή μας απάντηση στην απειλή της τρομοκρατίας είναι πλέον πιο αποτελεσματική. Παραμένει όμως σε μεγάλο βαθμό κατακερματισμένη. Πέρσι θρηνήσαμε την απώλεια 133 αθώων ανθρώπων και πρόπερσι 151. Εδώ στην Γερμανία, στη Γαλλία, στο Βέλγιο και αλλού, εκατοντάδες ήταν οι τραυματίες, ενώ επηρεάστηκε άμεσα ή έμμεσα η ζωή πολλών περισσότερων", σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

"Δεν διαθέτουμε ακόμα έναν ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο ασφάλειας. Δεν μοιραζόμαστε σε ικανοποιητικό βαθμό πληροφορίες. Η ανταλλαγή πληροφοριών είναι το πρώτο που πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση αυτής της πολύπλευρης και διαρκώς εξελισσόμενης απειλής. Και αυτό αφορά καταρχάς στη διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων, από την οποία μπορούμε να αντλήσουμε πολύ σημαντικές πληροφορίες για την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών απειλών", υπογράμμισε και προσέθεσε πως "η αποτελεσματική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι ο χώρος Σένγκεν θα παραμείνει ασφαλής, χωρίς εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους".

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε πως "οι τρομοκρατικές επιθέσεις εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα με την προσφυγική κρίση. Δεν θα εξισώσουμε ανθρώπους που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εξαιτίας της βίας και του τρόμου, με τρομοκράτες. Αντιμετωπίζουμε επιπλέον και τους "μοναχικούς λύκους" που δεν ταξιδεύουν πια προς την Συρία, αλλά ριζοσπαστικοποιούνται εδώ στην Ευρώπη", ενώ ανέφερε επίσης πως "η διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων αποτελεί τον συνεκτικό κρίκο των πολιτικών μας για τη μετανάστευση και την ασφάλεια. Σύντομα θα διεξάγονται συστηματικοί έλεγχοι σε όλους τους ταξιδιώτες, συμπεριλαμβανομένων και των Ευρωπαίων πολιτών, που διασχίζουν τα σύνορά μας".

"Για τον λόγο αυτό προτείναμε το Σύστημα Εισόδου-Εξόδου (Entry-Exit) για όλους τους υπηκόους τρίτων κρατών και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Άδειας Ταξιδίου (ETIAS) για όσους ταξιδεύουν προς την Ευρώπη χωρίς υποχρέωση ταξιδιωτικής θεώρησης. Επίσης, εργαζόμαστε εντατικά για τη διασύνδεση όλων των πληροφοριακών μας συστημάτων στους τομείς της ασφάλειας, των συνόρων και της μετανάστευσης. Αυτό έκαναν και οι αμερικανικές αρχές μετά την τρομοκρατική επίθεση της 9/11 για να αντιμετωπίσουν τον κατακερματισμό του πλαισίου ασφαλείας των ΗΠΑ", κατέληξε στην τοποθέτησή του στην εν λόγω συζήτηση ο κ. Αβραμόπουλος.
 ΑΠΕ -ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin