Πέμπτη, Ιανουαρίου 12, 2017

Espen Barth Eide στο BBC : Συζητούνται ιδέες για μία νέα αντίληψη περί ασφαλείας

«Υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά για να γεφυρωθούν οι διαφορές» στα δύο βασικά επιμέρους θέματα του κεφαλαίου της ασφάλειας, δηλαδή του μέλλοντος των ξένων στρατευμάτων στην Κύπρο και του συστήματος εγγυήσεων και δικαιώματος μονομερούς επέμβασης, δήλωσε από τη Γενεύη στο BBC ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε.


Όπως εξήγησε στον διπλωματικό συντάκτη του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, «η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα θέλουν τα τουρκικά και τα ελληνικά στρατεύματα να μειωθούν σταδιακά και θεωρούν σημαντικό να υπάρχει ημερομηνία εξόδου».

Από την άλλη πλευρά, Τουρκοκύπριοι και Τουρκία υποστηρίζουν «τουλάχιστον ως αρχική θέση» ότι η παρουσία των στρατευμάτων θα πρέπει να συνεχιστεί, έστω σε μικρότερο αριθμό. «Αναζητούμε τρόπους γεφύρωσης αυτών των απόψεων», είπε ο κ. Έιντε.

Ως προς το ζήτημα των εγγυήσεων, σημείωσε ότι «υπάρχουν κάποιες ιδέες που συζητούνται για μία νέα αντίληψη (‘concept’) που δεν θα αποσυνδέσει την Κύπρο από τους γείτονές της, αλλά (θα εντάσσεται) σε ένα εντελώς νέο πλαίσιο του 21ου αιώνα».
Πηγή:ΚΥΠΕ -riknews.com.cy
12/1/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin