Παρασκευή, Ιανουαρίου 20, 2017

Εγγυημένο βασικό εισόδημα για άνεργους Φινλανδούς

Πράξη, αν και σε πιλοτικό στάδιο, έκανε η Φινλανδία το εγγυημένο βασικό εισόδημα.


Έτσι, από την προηγούμενη εβδομάδα 2.000 άνεργοι, που επιλέχθηκαν τυχαία, έλαβαν το πρώτο τσεκ των 560 ευρώ. Τα χρήματα θα μπαίνουν στον λογαριασμό τους ανεξαρτήτως αν βρουν δουλειά στο μεταξύ ή αν αποφασίσουν να μείνουν σπίτι τους.

Το φινλανδικό σχέδιο έχει στόχο να προσφέρει ασφάλεια σε όσους δεν μπορούν ή επιλέγουν να μην εργαστούν, ενώ παράλληλα να ενθαρρύνει τους ανέργους να δέχονται να εργαστούν σε θέσεις με χαμηλό μισθό ή μερικής απασχόλησης χωρίς να φοβούνται ότι θα χάσουν το επίδομά τους.

Οι Ελβετοί απέρριψαν την πρόταση αυτή όταν τέθηκε σε δημοψήφισμα πέρυσι, όμως οι αρχές στην Ολλανδία, τη Γαλλία, τον Καναδά και την αμερικανική πολιτεία της Καλιφόρνιας εξετάζουν το ενδεχόμενο να υιοθετήσουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, σε περιφερειακό επίπεδο μόνο.

Βάσει του πιλοτικού προγράμματος το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο είναι αφορολόγητο, αντικαθιστά το επίδομα ανεργίας, η μόνη διαφορά είναι ότι δεν μειώνεται ή διακόπτεται όταν αυτός που το λαμβάνει βρίσκει δουλειά.

«Οι συμμετέχοντες παίρνουν αυτά τα χρήματα ό,τι και να γίνει», δήλωσε η Μαρζούκα Τουρούνεν του Ινστιτούτου Κοινωνικής Ασφάλισης της Φινλανδίας που διαχειρίζεται το πρόγραμμα.

«Μπορούν να μείνουν σπίτι τους στον καναπέ και να μην κάνουν τίποτε, αν επιλέξουν να ζήσουν μόνο με αυτά τα χρήματα», πρόσθεσε.

Όμως αν το θέλουν μπορούν να αυξήσουν το εισόδημά τους: «Μπορούν να εργαστούν σε δουλειές μερικής απασχόλησης ή να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση», εξήγησε η Τουρούνεν.

Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί «η παγίδα των κοινωνικών επιδομάτων» που βαραίνει πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες: οι άνεργοι πολλές φορές θεωρούν ότι είναι καλύτερα αν συνεχίσουν να λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας, αντί να εργαστούν σε θέσεις με χαμηλό μισθό ή μερικής απασχόλησης, κάτι που επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των κρατών.
 elzoni.gr
20/1/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin