Τετάρτη, Ιανουαρίου 04, 2017

Ακιντζί : Ελπίζουμε σε ένα αποτέλεσμα στη Γενεύη που θα ικανοποιεί όλους

Δεν θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Σαββάτου αλλά θα συναντηθούν την Κυριακή το βράδυ στη Γενεύη, παρουσία και του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, εξηγώντας πως αυτό συμφωνήθηκε σήμερα στη συνάντηση των δύο ηγετών.


Είπε ακόμα ότι σήμερα προετοίμασαν την εργασία που θα κάνουν στην ελβετική πόλη και ενημερώθηκαν από τους διαπραγματευτές τους για την εργασία που αυτοί έχουν κάνει μέχρι τώρα.
Επιστρέφοντας στα κατεχόμενα από τη σημερινή συνάντηση, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε υπάρχει θετικό πνεύμα και μεταβαίνουν στη Γενεύη σε μια εποικοδομητική ατμόσφαιρα.

Σήμερα, ανέφερε, συζήτησαν και το πώς θα είναι η τελετή έναρξης στη Γενεύη και επιβεβαιώθηκε – όπως είπε – αυτό που είχε συμφωνηθεί το βράδυ της 1ης Δεκεμβρίου.
Μπορεί στην ε/κ πλευρά να γίνονται διάφορα σχόλια αλλά αυτό που θα γίνει είναι ότι θα αρχίσουμε τις συνομιλίες οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων και θα συμμετάσχουν στη συνέχεια και οι τρεις εγγυήτριες χώρες, πρόσθεσε.

 Λέγεται, είπε, ότι ο κ. Αναστασιάδης εκεί θα εκπροσωπεί και την ε/κ πλευρά και την Κυπριακή Δημοκρατία. “Αυτό είναι μια δήλωση, δεν μπορούμε να κλείσουμε το στόμα κανενός. Ωστόσο το πώς θα γίνει αυτό (η διάσκεψη της Γενεύης) πραγματικά, αναγράφεται στο κείμενο της συμφωνίας που έγινε. Και τα ΗΕ αυτό ανακοίνωσαν. Γι` αυτό το να δημιουργείται πολεμική γύρω από αυτό το θέμα δεν θα φέρει όφελος σε κανέναν, ωστόσο δεν μπορούμε ούτε να κλείσουμε το στόμα κανενός. Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Εμείς θα δίδουμε την απάντησή μας ανάλογα”.
Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι η εναρκτήρια τελετή θα διαρκέσει κάποιες ώρες και στο τελετουργικό μέρος πριν το μεσημέρι είτε ο ΓΓ του ΟΗΕ θα συναντηθεί μαζί τους (με τους δύο ηγέτες), είτε ο ΓΓ θα συναντηθεί με τους ηγέτες/ εκπροσώπους των εγγυητριών δυνάμεων. Θα υπάρχει και εναρκτήρια τελετή και για την διάσκεψη, πρόσθεσε. Στο πλαίσιο του τελετουργικού, είπε, μπορεί να παρευρίσκονται και εκπρόσωποι του ΣΑ του ΟΗΕ και της ΕΕ, ενώ η ΕΕ μπορεί να παρευρίσκεται ως παρατηρητής στις συνομιλίες, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα παρακάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όταν χρειαστεί και εφόσον οι δύο ηγέτες το εγκρίνουν, μέσω του Εκπροσώπου του ΓΓ στις συνομιλίες που είναι ο κ. Άιντα, θα προσκαλείται και θα συμμετέχει ο εκπρόσωπος της ΕΕ, σημείωσε λέγοντας ότι η ΕΕ επιθυμεί να εκπροσωπείται στη Γενεύη στο υψηλότερο επίπεδο και σε αυτό η τ/κ πλευρά δεν έχει αντίρρηση.

Είτε ο κ. Γιούνγκερ, είτε η κ. Μονγκερίνι, είτε τα 15 Μόνιμα Μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ μπορούν να είναι στην εναρκτήρια τελετή, πρόσθεσε ο Τ/κ ηγέτης.

Ωστόσο, όταν ολοκληρωθεί η τελετή, είπε, τις διαπραγματεύσεις θα διεξάγουν οι δύο κοινότητες και οι τρεις εγγυήτριες χώρες.
 riknews.com.cy
4/1/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin