Δευτέρα, Ιανουαρίου 16, 2017

Η Πορτογαλία προσέφυγε στην Κομισιόν εναντίον της Ισπανίας

Η πορτογαλική κυβέρνηση προσέφυγε σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορώντας την Ισπανία ότι αποφάσισε να αποθηκεύσει πυρηνικά απόβλητα σε μια τοποθεσία 100 χλμ. από τα σύνορα χωρίς να εκτιμηθούν οι περιβαλλοντικές συνέπειες για τη γειτονική της χώρα της Ιβηρικής.


"Η προσφυγή κατατέθηκε το απόγευμα", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του πορτογαλικού υπουργείου Περιβάλλοντος χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Αυτή η καταφυγή στη διαιτησία των Βρυξελλών είναι "φυσιολογική διότι υπάρχουν αποκλίνουσες ερμηνείες του κοινοτικού δικαίου", εκτίμησε το υπουργείο Εξωτερικών της Πορτογαλίας, διαβεβαιώνοντας ότι αυτή η προσφυγή "δεν θέτει υπό αμφισβήτηση τις καλές διμερείς σχέσεις ανάμεσα στην Πορτογαλία και την Ισπανία".

Τη διένεξη της Λισαβόνας και της Μαδρίτης προκάλεσε η απόφαση που ελήφθη στα τέλη του Δεκεμβρίου από την ισπανική κυβέρνηση με την οποία δόθηκε άδεια για την κατασκευή ενός χώρου αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων πλάι στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο του Αλμαράθ (κεντροδυτική Ισπανία).

Σύμφωνα με την πορτογαλική κυβέρνηση, η Μαδρίτη παραβίασε έτσι μια ευρωπαϊκή οδηγία του 2014, η οποία υποχρεώνει τα κράτη μέλη της ΕΕ να κάνουν "διαβουλεύσεις" σε περιπτώσεις που υπάρχουν "δυνητικές διασυνοριακές επιπτώσεις" για το περιβάλλον εξαιτίας δημοσίων έργων τους.
 ΑΠΕ-ΜΠΕ
 16/1/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin