Τετάρτη, Δεκεμβρίου 21, 2016

Βενιζέλος: Ο Σόιμπλε ήθελε Grexit με «σκληρά» capital controls

Στην αποκάλυψη ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρότεινε τουλάχιστον δύο φορές Grexit, με capital controls και πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας, προέβη ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.


Μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής για το δημόσιο χρέος, ο κ. Βενιζέλος, αφού υπερασπίστηκε τους χειρισμούς του για το PSI, αποκάλυψε ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε του είχε προτείνει «δύο φορές τουλάχιστον», σε πολύ κλειστές συναντήσεις, την εθελούσια επιστροφή της Ελλάδος στη δραχμή.

«Μάλιστα», είπε, «σε μια συνάντηση το καλοκαίρι του 2011, στην οποία μετείχαν εγώ με τον κ. Ζαννιά και οι κύριοι Σόιμπλε και Άσμουσεν, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μας πρότεινε μήπως πάμε στη δραχμή».

Όπως είπε, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ αναγνώρισε ότι θα υπάρξει μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, αλλά τόνισε ότι μπορούσε να διασφαλίσει ένα πακέτο βοήθειας («όχι μεγάλο, κάποια δισεκατομμύρια ευρώ») καθώς και ένα «αεροπορικό καραβάνι», μια «αερογέφυρα», η οποία θα έλυνε προβλήματα νοσοκομείων, σχολείων, παιδικών σταθμών, τροφοδοσίας.

«Βεβαίως θα παίρνετε από τα μηχανήματα των τραπεζών σφραγισμένα ευρώ -δηλαδή μη εμπορεύσιμα, δραχμές δηλαδή- ώσπου να τυπωθεί το νέο νόμισμα, τα οποία θα είναι κάποια 50 ευρώ ή 60 ευρώ την εβδομάδα» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι «κανείς δεν μπορούσε να δεχθεί αυτό το πράγμα». Σημειώνεται πως ο κ. Βενιζέλος, αν και δεν διευκρίνισε για ποια ακριβώς περίοδο διατυπώθηκαν οι συγκεκριμένες προτάσεις από τον κ. Σόιμπλε, ήταν υπουργός Οικονομικών από τον Ιούνιο του 2011 έως και τον Μάρτιο του 2012.
 naftemporiki.gr
21/12/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin