Πέμπτη, Δεκεμβρίου 22, 2016

"Βέτο" Donald Trump στον ΟΗΕ υπέρ του Ισραήλ

Η Αίγυπτος ανέβαλε σήμερα τη διαδικασία ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επί ενός σχεδίου απόφασης που απαιτεί να τερματιστεί η ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα στα παλαιστινιακά εδάφη,
δήλωσαν διπλωμάτες, αφού τόσο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου όσο και ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απαίτησαν η Ουάσινγκτον να ασκήσει βέτο.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ζήτησε από την αιγυπτιακή αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη να αναβάλει τη διαδικασία, που θα ανάγκαζε τον απερχόμενο αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να αποφασίσει εάν θα προστάτευε το Ισραήλ, ασκώντας βέτο, ή εάν διά της αποχής των ΗΠΑ θα ασκούσε πίεση στις ισραηλινές αρχές για να σταματήσουν την ανέγερση οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, κατά διπλωματικές πηγές.

Σε μια ένδειξη πως φοβούνταν ότι ο Ομπάμα θα εγκατέλειπε την διπλωματική προστασία που προσφέρουν επί δεκαετίες οι ΗΠΑ στο Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ρεπουμπλικάνος εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου κάλεσαν τον Λευκό Οίκο να ασκήσει βέτο στο σχέδιο απόφασης.

Ο Σίσι πήρε την απόφαση να αναβάλει τη διαδικασία κατόπιν σχετικού αιτήματος του Ισραήλ, δήλωσαν δύο πηγές ενήμερες για το ζήτημα στα Ηνωμένα Έθνη και μια πηγή προσκείμενη στην ισραηλινή διπλωματία.

Η Αίγυπτος ήταν η πρώτη αραβική χώρα η οποία συνήψε συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ.
 ΑΠΕ-ΜΠΕ
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin