Πέμπτη, Δεκεμβρίου 01, 2016

Τσαβούσογλου: Τουρκική γη τα Ίμια

Θέμα Ιμίων έθεσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κλιμακώνοντας τις προκλήσεις της Άγκυρας.

Απαντώντας ερώτηση βουλευτών της αντιπολίτευσης, ο κ. Τσαβούσογλου είπε πως τα Καρντάκ – όπως είναι η τουρκική ονομασία των Ιμίων – ανήκουν στην Τουρκία και κατά τη διακυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στο νομικό και de facto καθεστώς τους.

Πριν από δύο ημέρες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ηγέτης του Ρεμπουμπλικανικού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε πει ότι 18 νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος είναι τουρκικά και πρέπει η Άγκυρα να τα διεκδικήσει.

Αδιαμφισβήτητη η κυριαρχία της Ελλάδας απαντά η Αθήνα

«Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο», απάντησε το ελληνικό υπουργείο, τονίζοντας αιχμηρά ότι όποιος αγνοεί αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα «υπονομεύει» τους κανόνες καλής γειτονίας.

Η ελληνική διπλωματία αποσαφηνίζει ότι το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου έχει καθοριστεί από σειρά διεθνών συμφωνιών από τον 20ο αιώνα, χαρακτηρίζοντας ανεύθυνες και προκλητικές τις όποιες αναφορές για το αντίθετο.
 ΠΗΓΗ: skai.gr, kathimerini.com.cy
1/12/16
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin