Σάββατο, Δεκεμβρίου 03, 2016

Αποχαιρετιστήρια περιοδεία του Τζον Κέρι σε μια Ευρώπη που ανησυχεί για τον Τραμπ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θα επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα την Ευρώπη, σε μια τελευταία περιοδεία πριν αποχωρήσει από τον θώκο του, με στόχο την ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων, έξι εβδομάδες πριν από την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε το Σάββατο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επέλεξε τη Γερμανία και τις Βρυξέλλες, την έδρα του ΝΑΤΟ και πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το τελευταίο του ταξίδι στην «Παλιά Ευρώπη», στην οποία μετέβη δεκάδες φορές τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ο Τζον Κέρι, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Ρώμη για συνομιλίες με επίκεντρο τη Συρία και τη Λιβύη, αναμένεται να μεταβεί σήμερα στην Ουάσιγκτον, ενώ αύριο το βράδυ θα ταξιδέψει για το Βερολίνο.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ για να συζητήσουν «τη συνεργασία σε μια σειρά ζητημάτων σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, ιδίως της συνόδους σε επίπεδο υπουργών του ΝΑΤΟ, του ΟΑΣΕ, αλλά και ζητήματα όπως η Συρία και η Ουκρανία» επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κίρμπι.

Την Τρίτη και την Τετάρτη, ο Αμερικανός υπουργός θα μεταβεί στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο των τακτικών συνεδριάσεων των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Αυτή θα είναι η τελευταία φορά που ο Τζον Κέρι θα συμμετάσχει, σε ένα πλαίσιο ανησυχίας εξαιτίας της άφιξης στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ που θεωρείται υπέρμαχος του απομονωτισμού και του προστατευτισμού.

Ο Τζον Κέρι, οι σύμμαχοι και εταίροι του «θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για την εδραίωση της ασφάλειας του ΝΑΤΟ, την σταθερότητα του Συμφώνου στην Ανατολή και το Νότο, όπως επίσης και την συνεργασία με την Ε.Ε.» σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα συναντηθεί επίσης με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ο Τζον Κέρι θα επιστρέψει την Τετάρτη και την Πέμπτη στη Γερμανία, στο Αμβούργο, για να συμμετάσχει στις ετήσιες συνεδριάσεις σε επίπεδο υπουργών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη.
 [zougla.gr]
3/12/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin