Πέμπτη, Δεκεμβρίου 22, 2016

Ακιντζί: Με «μηδέν εγγυήσεις, μηδέν στρατό» δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα

Σημαντικές δηλώσεις για την πορεία των συνομιλιών του Κυπριακού πραγματοποιεί ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί μετά την νέα συνάντηση του με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.


Ο κ. Ακιντζί δηλώνει ότι σήμερα είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με την ε/κ πλευρά σχετικά με τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις. Επίσης, οι δυο πλευρές συζήτησαν την Διάσκεψη της Ελβετίας. Ο κ. Ακιντζί επαναλαμβάνει την ευχή του για την άμεση επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος μετά την επικείμενη διάσκεψη.

Στο πεδίο των εγγυήσεων ο κ. Ακιντζί αναφέρει τα εξής: «Οι θέσεις των δυο πλευρών για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις δεν είναι μυστικές. Οι ε/κ έχουν τις δικές τους απόψεις και εμείς τις δικές μας. Σε περίπτωση που μια πλευρά επιμένει μέχρι το τέλος για την θέση «μηδέν εγγυήσεις μηδέν στρατός» δεν πρόκειται να έχουμε αποτέλεσμα. Αυτό το δήλωσα πολλές φορές. Ωστόσο, δεν σταματώ με την υπογράμμιση αυτού του σημείου. Συνεχίζω και δηλώνω ότι δεν θα έχουμε αποτέλεσμα αν επιμείνουμε ότι στο ζήτημα των εγγυήσεων δεν θα τροποποιήσουμε τίποτα».

Στην συνέχεια, ο κ. Ακιντζί τονίζει: «Δεν επιθυμούμε να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια μας. Αυτό δεν το επιθυμούμε και για την άλλη κοινότητα. Στο πεδίο των εγγυήσεων επιθυμούμε να δούμε την Τουρκία να εγγυάται το νέο καθεστώς. Αυτό δεν το αποδέχονται οι Ελληνοκύπριοι. Υπάρχουν διαφορετικές θέσεις. Ωστόσο, ότι είναι θετικό για την μια πλευρά δεν πρέπει να είναι αρνητικό για την άλλη. Ότι εκλαμβάνεται ως ασφάλεια από την μια πλευρά να μην αποτελεί στοιχείο απειλής για την άλλη. Πρέπει να εξασφαλίσουμε αυτή την φόρμουλα. Για αυτό χρειαζόμαστε διαπραγματεύσεις. Δεν πρόκειται ποτέ να δημιουργήσει θετικό αποτέλεσμα προσέγγιση του τύπου «εμείς πηγαίνουμε εκεί για να δώσουμε τέλος στις εγγυήσεις».Ο κ. Ακιντζί εύχεται στο ζήτημα των εγγυήσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα η Τουρκία και η Ελλάδα θα ξεκινήσουν να συζητούν το όλο ζήτημα. Παράλληλα, αναφέρεται στην σημασία μιας κοινής φόρμουλας.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρεται και στις εξελίξεις στην ΑΟΖ με τα εξής λόγια: «Ο πλούτος των φυσικών πόρων στα περίχωρα αυτού του νησιού δεν ανήκει σε μια κοινότητα, αλλά σε ολόκληρο το νησί. Αυτό το πεδίο θα πρέπει να αποτελέσει πεδίο συνεργασίας και όχι αντιπαράθεσης. Μπορούμε να το κατορθώσουμε. Έχουμε αυτή την δυνατότητα. Η πιο λογική φόρμουλα είναι η μεταφορά του κυπριακού αερίου μαζί με αυτό του Ισραήλ, μετά την λύση στην Τουρκία και στην Δύση».
 kathimerini.com.cy
22/12/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin