Τετάρτη, Δεκεμβρίου 21, 2016

ΔΝΤ προς Ελλάδα: «Μειώστε αφορολόγητο και συντάξεις»

Κανένα βήμα πίσω δεν φαίνεται διατεθειμένο να κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), τόσο σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο όσο και αναφορικά με την ανάγκη μείωσης των συντάξεων, όπως αποδεικνύεται από μία «έκτακτη προσθήκη» στο κοινό άρθρο των Πόουλ Τόμσεν και Μόρις Όμπσφελντ.


Το Ταμείο με τρεις ερωτοαπαντήσεις επαναλαμβάνει τις γνωστές του θέσεις, τονίζοντας ότι είναι αντιπαραγωγικό και επιβλαβές για την ελληνική οικονομία το γεγονός ότι σχεδόν το 50% των μισθωτών δεν καταβάλλουν φόρους, γιατί τους καλύπτει το τρέχον αφορολόγητο όριο, ενώ την ίδια ώρα το αντίστοιχο μέσο ποσοστό στην Ευρωζώνη φθάνει μόλις στο 8%.

Όπως υπογραμμίζει το ΔΝΤ «αποτέλεσμα αυτής της "στενής" φορολογικής βάσης αναφορικά με τη φορολογία εισοδήματος είναι ότι οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα βρίσκονται σε πολύ υψηλό, μη βιώσιμο επίπεδο και μάλιστα σε όλο τους το φάσμα, περιλαμβάνοντας όχι μόνο τη φορολογία εισοδήματος αλλά και άλλους φορολογικούς συντελεστές (π.χ. ΦΠΑ, εταιρικός φόρος κτλ.)».

Προσθέτει ακόμη ότι η φορολογική μεταρρύθμιση που δρομολογήθηκε πρόσφατα δεν είναι αρκετή ώστε να λύσει τα προβλήματα των χαμηλών εσόδων.

  • Μειώστε τις συντάξεις

Σταθερά υπέρ της μείωσης των συντάξεων αλλά και της περίφημης «προσωπικής διαφοράς» παραμένει το Ταμείο, υποστηρίζοντας ότι πολλές φορές «οι αριθμοί δεν παρέχουν την ακριβή εικόνα» και ότι στην πραγματικότητα η διαφορά μεταξύ των συντάξεων που δίνονται στη Γερμανία και αυτών που λαμβάνουν οι Έλληνες δεν είναι μεγάλη.

«Για «ίδιους» εργαζόμενους –για παράδειγμα, με 45 χρόνια ασφαλιστικών εισφορών- οι συντάξεις είναι σχεδόν ταυτόσημες σε ονομαστικούς όρους (1.287 ευρώ στη Γερμανία και 1.152 ευρώ στην Ελλάδα)», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
 protothema.gr
21/12/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin