Πέμπτη, Δεκεμβρίου 08, 2016

Βρυξέλλες: "Αποκατάσταση της ομαλότητας" οι αποφάσεις Κομισιόν για την επαναφορά του Δουβλίνου

"Αποκατάσταση της ομαλότητας" συνιστά κατά τους ιθύνοντες των Βρυξελλών η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συστήσει στα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ την επάνοδο στην ελληνική επικράτεια, από την ερχόμενη 'Άνοιξη και μετά, όσων προσφύγων θα εισέρχονται παρατύπως στον χώρο Σένγκεν (από τον ερχόμενο Μάρτιο και μετά) διερχόμενοι την Ελλάδα.


Οι εν λόγω επιστροφές έχουν διακοπεί εδώ και πολλά χρόνια δεδομένου ότι με βάση τις αποφάσεις της ευρωπαϊκής Δικαιοσύνης η Ελλάδα δεν είχε επί της ουσίας κράτος Δικαίου σε ότι αφορά το σύστημα παροχής ασύλου και συνεπώς δεν ήταν επιτρεπτή, από ανθρωπιστική άποψη η προβλεπόμενη από την ευρωπαϊκή νομοθεσία επαναπροώθηση των παράτυπων μεταναστών από τη χώρα στην οποία εντοπίστηκαν στη χώρα από την οποία εισήλθαν στο ευρωπαϊκό έδαφος. Όπως ανέφερε κοινοτικός παράγοντας σήμερα από τις Βρυξέλλες, με τη σημερινή της σύσταση η Επιτροπή αναγνωρίζει κατά βάση ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τη θέσπιση των βασικών θεσμικών και νομικών δομών για την ομαλή λειτουργία του συστήματος ασύλου και συνεπώς δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για τους οποίους τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ ήταν υποχρεωμένα να αποφεύγουν τις επιστροφές στην Ελλάδα.

Απαντώντας στο ερώτημα αν αυτή η κατά τα άλλα θετική εξέλιξη ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα μια αρνητική εξέλιξη, δηλαδή τη μεγέθυνση του άχθους που έχει προκαλέσει στην Ελλάδα η προσφυγική κρίση, οι ιθύνοντες των Βρυξελλών απαντούν κατηγορηματικά όχι. Και αυτό, όπως ισχυρίζονται, για πολλούς λόγους:

Κατ' άρδην διότι εκτιμούν ότι ως την ερχόμενη 'Άνοιξη θα έχει αρχίσει η αποκλιμάκωση των πιέσεων προς την Ελλάδα. Σήμερα εκτιμούν πως κατά μέσο όρο εισέρχονται (δηλαδή καταγράφονται) στην Ελλάδα περί τις 2500 μετανάστες μηνιαίως και μετεγκαθίστανται (προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες) περί τους 1000. Ως την ερχόμενη Άνοιξη εκτιμούν ότι η σχέση αυτή θα έχει αντιστραφεί, δηλαδή θα μετεγκαθίστανται περισσότεροι από τους εισερχόμενους.

Πέραν όμως αυτής της εξέλιξης στη σημερινή σύσταση της Επιτροπής καθίσταται σαφές ότι αφ ενός μεν θα έχει και η Ελλάδα τον δικό της λόγο στο ζήτημα των επαναπροωθήσεων προσφύγων στο έδαφός της, αφ ετέρου δε ότι σε περίπτωση νέας έξαρσης της προσφυγικής κρίσης οι επιστροφές θα διακόπτονται.
 ΑΠΕ-ΜΠΕ -capital
8/12/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin