Τρίτη, Δεκεμβρίου 13, 2016

Κασουλίδης: Δήλωση της Σλοβακίας και όχι κοινή θέση των 28 τα συμπεράσματα για την αξιολόγηση της πορείας ένταξης της Τουρκίας

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών , Ιωάννης Κασουλίδης, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει κοινή δήλωση των 28 επί των συμπερασμάτων αξιολόγησης της πορείας ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. λόγω των αντιρρήσεων της Αυστρίας.


Ο κ .Κασουλίδης, σχολιάζοντας το κείμενο των συμπερασμάτων, που θα παρουσιαστεί μόνο ως δήλωση της Σλοβάκικης Προεδρίας είπε περιλαμβάνει ισχυρά μηνύματα σε σχέση με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και "έχει ενδυναμωθεί ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο ρόλο της Τουρκίας στη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό".

Σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό το κείμενο για την Τουρκία αναφέρεται, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, στη συνεχιζόμενη άρνησή της να εφαρμόσει το Πρόσθετο Πρωτόκολλο, ενώ τονίζεται ότι η Τουρκία δεν έχει σημειώσει πρόοδο προς την εξομάλυνση των σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζεται ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών αποτελεί βασικό συστατικό της ενταξιακής διαδικασίας και γίνεται αναφορά στην Αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, στην οποία περιλαμβάνονται όλες οι υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Κύπρου.
Δύο άλλα σημαντικά στοιχεία είναι η αναφορά σε σχέση με την ένταξη των κρατών μελών της Ένωσης σε διεθνείς οργανισμούς καθώς και η ανάγκη συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, αφού καλωσορίζεται η δέσμευση των μερών στις συνομιλίες, αναφέρεται ότι ο ρόλος και η συνεισφορά της Τουρκίας στη διαδικασία "παραμένει κρίσιμης σημασίας" και καλείται η Τουρκία "να στηρίξει ενεργώς τις διαπραγματεύσεις για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και επί τις αρχές, πάνω στις οποίες εδράζεται η Ε.Ε."
 ΑΠΕ-ΜΠΕ
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin