Πέμπτη, Νοεμβρίου 17, 2016

ΗΠΑ: Η Γερουσία «θα ψηφίσει την ανανέωση των κυρώσεων κατά του Ιράν»

Tην ανανέωση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν θα ψηφίσει η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, προτού ολοκληρώσει τις εργασίες της τον Δεκέμβριο, όπως είπε χθες ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στο σώμα, Μιτς Μακ Κόνελ, αποστέλλοντας το σχέδιο νόμου στον Λευκό Οίκο όπου αναμένεται να υπογραφεί από τον απερχόμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.


Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία τη Τρίτη την δεκαετή παράταση του νόμου Κυρώσεων του Ιράν (ΝΚΙ), που υιοθετήθηκε πρώτη φορά το 1996 για να τιμωρήσει τις επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα του Ιράν και να αποθαρρύνει την κατασκευή πυρηνικών όπλων από τη χώρα. Εάν δεν ανανεωθεί, ο νόμος θα λήξει στο τέλος του 2016.

«Θα αναλάβουμε το σχέδιο νόμου της Βουλής (...) και θα το περάσουμε», είπε ο Μιτς Μακ Κόνελ.
Η κυβέρνηση του Ομπάμα και άλλες παγκόσμιες δυνάμεις σύναψαν μια συμφωνία πέρυσι με την Τεχεράνη να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα με ανταλλαγή την ελάφρυνση των κυρώσεων. Αλλά τα μέλη του Κογκρέσου είπαν ότι επιθυμούν να διατηρήσουν σε ισχύ τον νόμο για να περάσουν το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν σε προκλήσεις από το Ιράν και θα δώσουν σε οποιονδήποτε Αμερικανό πρόεδρο το δικαίωμα να επαναφέρει γρήγορα τις κυρώσεις εάν η Τεχεράνη παραβιάσει τη συμφωνία πυρηνικών.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν δηλώσει ότι δεν θεωρούν την ανανέωση απαραίτητη, τώρα που η συμφωνία πυρηνικών έχει παραμείνει σε ισχύ για ένα χρόνο σχεδόν, αλλά από την άλλη δεν έχουν εκδηλώσει ανησυχία ότι η ανανέωση θα παραβιάσει τη συμφωνία.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, naftemporiki.gr
 17/11/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin