Παρασκευή, Νοεμβρίου 18, 2016

Συνεχίζεται η μάχη της β' αξιολόγησης

Με αναφορές σε όλα τα καυτά θέματα που απασχολούν την ελληνική οικονομία συνεχίζεται η επικαιρότητα εντός και εκτός της χώρας, μετά την επίσκεψη του Αμερικανού πρόεδρου Μπαράκ Ομπάμα που δημιούργησε ένα κλίμα ευφορίας.


Από την πλευρά του, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι τα υψηλά ακόμη επίπεδα δημοσίου χρέους στην ΕΕ δεν αφήνουν περιθώρια για επεκτατική δημοσιονομική πολιτική εκφράζει, απορρίπτοντας με αυτόν τον τρόπο το σχετικό αίτημα της Κομισιόν και πληθαίνοντας τα μέτωπα που ανοίγει με άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Άλλωστε, προσθέτει, προς το παρόν δεν υπάρχει ανάγκη για τέτοιο βήμα λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής ανάκαμψης στην ευρωζώνη.«Έχουμε μια κριτική στάση στην ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συνολική επονομαζόμενη ‘δημοσιονομική στάση’ της ευρωζώνης».

«Υπό το φως των υψηλών ακόμα επιπέδων χρέους στην ΕΕ, δεν βλέπουμε δυνατότητα για επεκτατική δημοσιονομική πολιτική», σημείωσε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη για τέτοιο βήμα λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής ανάκαμψης στην ευρωζώνη.

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ.Τζανακόπουλος εξέφρασε την πεποίθησή του, όπως επί λέξει είπε, για κλείσιμο της β' αξιολόγησης ως τις 5 Δεκεμβρίου (και συμφωνία με τα τεχνικά κλιμάκια ως τις 28 Νοεμβρίου), για λήψη των βραχυπρόθεσμων μέτρων, για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και, εν τέλει, συζήτηση των μεσοπρόθεσμων -μακροπρόθεσμων μέτρων.

Στο μεταξύ, για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα δέκα ημερών ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανή η μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018.

Η μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ είναι μια θέση την οποία υποστηρίζει το ΔΝΤ. Όπως επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, το ΔΝΤ δεν ζητά περαιτέρω μέτρα, εφόσον ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα είναι έως 1,5% του ΑΕΠ το 2018. Αν ο στόχος είναι 3,5%, όπως προκύπτει από το Μνημόνιο, τότε με απλούς υπολογισμούς το ΔΝΤ, για να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα, θα μπορούσε να ζητήσει μέτρα της τάξεως των 3,6 δισ. ευρώ.

Όρος που θέτει μετ' επιτάσεως το Ταμείο για συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα είναι βέβαια και ο ορισμός άμεσα μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κάτι που η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει, όπως έσπευσε να καταστήσει σαφές ο Β.Σόιμπλε μετά και τις σχετικές παραινέσεις του Μπ.Ομπάμα.
 elzoni.gr
18/11/16
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin