Παρασκευή, Οκτωβρίου 07, 2016

Επιμένει το ΔΝΤ σε ελάφρυνση χρέους, περικοπή συντάξεων και αφορολόγητου

Την ανάγκη να προχωρήσει η Ελλάδα σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, αλλά και να υπάρξει ελάφρυνση χρέους, επανέλαβε ο Επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ευρώπη, Πολ Τόμσεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Αναφορά έκανε εκ νέου στο αφορολόγητο και στις φορολογικές απαλλαγές που όπως υποστήριξε πρέπει να περιοριστούν.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Τόμσεν δήλωσε ότι "μπορούμε να στηρίξουμε ένα πρόγραμμα βάσει στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5%" (σ.σ. τόσο εκτιμά ότι θα είναι τα επόμενα έτη). Ωστόσο πρόσθεσε ότι, "αν η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της θέλουν να συμφωνήσουν σε πιο φιλόδοξους στόχους πρέπει να δούμε πώς θα βγουν τα νούμερα"

Σημειώνεται ότι η ελληνική πρόταση του κ. Τσίπρα αναφερόταν σε μείωση πλεονασμάτων από το 3,5% του ΑΕΠ σήμερα σε 2,5% του ΑΕΠ το 2019 και σε 2% του ΑΕΠ το 2020.

Επίσης ο Π. Τόμσεν τόνισε ότι υπάρχουν ορισμένες θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα που δεν έχουν γίνει, όπως αυτές στο ασφαλιστικό, υπενθυμίζοντας τα ελλείμματα των Ταμείων.

Ερωτηθείς για το πότε θα δημοσιοποιηθεί η νέα έκθεση του ΔΝΤ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (DSA), ο Πολ Τόμσεν ανέφερε ότι αυτό θα γίνει το Δεκέμβριο όταν θα συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου η ετήσια έκθεση βάσει του άρθρου ΙV.

Ως προς την αναγκαία, όπως την χαρακτήρισε, ελάφρυνση του χρέους, δήλωσε ότι πρέπει να συζητηθεί με τους Ευρωπαίους και ανέφερε πως αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα "κούρεμα" καθώς υπάρχουν κι άλλοι τρόποι. Όπως είπε, η συζήτηση αυτή θα γίνει τους προσεχείς μήνες.

Επίσης ανέφερε ότι σύντομα, σε 1-2 εβδομάδες θα επιστρέψει στην Αθήνα η αποστολή του ΔΝΤ για να συμμετάσχει στη διαδικασία της β' αξιολόγησης. "Ελπίζουμε ότι οι συζητήσεις αυτές θα έχουν έγκαιρη κατάληξη" σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία ζήτησε με επιστολή του προς την Κριστίν Λαγκάρντ την πλήρη αποχώρηση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα ο κ. Τόμσεν απάντησε:

"Δεν έχω ιδέα για ποιο πράγμα μιλάτε. Δεν σχολιάζω εσωτερικές συνομιλίες, σε κάθε περίπτωση αυτές δεν γίνονται με επιστολές".
 [capital.gr]
7/10/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin