Τρίτη, Οκτωβρίου 25, 2016

Η Σκωτία επαναφέρει το θέμα της ανεξαρτησίας

Η Σκωτία επαναφέρει το θέμα της ανεξαρτητοποίησης από το Ηνωμένο Βασίλειο με ένα νέο δημοψήφισμα και αφορμή το Brexit.
 Διχασμένη φαίνεται πάντως η κοινή γνώμη, με την πλειονότητα προς το παρόν να μην συμφωνεί.
Για τον Στιούαρτ, που εργάζεται στο μπαρ των Ενωτικών στη Γλασκώβη, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ανεξαρτητοποίησης: "Σε καμία περίπτωση. Κάναμε δημοψήφισμα, δεν χρειαζόμαστε άλλο". Ήδη το 2014 οι πολίτες της Σκωτίας προσήλθαν στις κάλπες και με ποσοστό 55% υπερψήφισαν την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά και την απόφαση της Μ. Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ τα σχέδια της πρωθυπουργού Νίκολα Στέρτζον γίνονται όμως όλο και πιο συγκεκριμένα για ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

"Είμαστε λευκοί και Βρετανοί, και θα παραμείνουμε έτσι" πιστεύει ο Στιούαρτ. Στο μπαρ που εργάζεται, ανεμίζει η σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου και στο εσωτερικό φιγουράρουν τα πορτρέτα βασιλέων της χώρας. "Στη Βόρεια Ιρλανδία πέθαναν τόσοι πολλοί άνθρωποι για να παραμείνουν Βρετανοί. Θα προδίδαμε αυτούς του ανθρώπους εάν αποχωρούσαμε τώρα".

Στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, οι ψηφοφόροι αποφάσισαν οριακά την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ. Στη Σκωτία το 62% ψήφισε υπέρ της παραμονής, παρόλα αυτά όμως, μετά την τροπή που πήραν τα πράγματα, θα πρέπει και αυτή να αποχωρήσει.
 DW
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin